Navike. Kako raditi na sebi korak po korak svaki dan.

Kako stvarati navike?

Kada pričamo o Health Coachingu kod nas je to još uvijek nažalost velika nepoznanica. Sistem u kojem živimo sistem je rada na kratkoročnim, brzim i usputnim rješenjima. Sistem rješavanja posljedica ali ne i uzroka problema.

Lakše je popiti tabletu za glavu nego otkriti uzrok stalnih glavobolja. ( možda zbog hrane koju jedemo, možda zbog posla koji nas jede svaki dan, zbog nivoa stresa kojem smo izloženi svakodnevno).
Lakše je popiti tabletu i za imunitet (ako nešto takvo uopće postoji) nego malim koracima raditi na imunitetu svaki dan.

Želite smršati? Često čujem: ”Želim da smršam da bih bio zdrav!” Ali, da bi smršali prvo morate biti zdravi. Morate dovesti vaš organizam u stanje ravnoteže.

Čitava epidemija je kako hormonalnog disbalansa, alergija, intolerancija, insulinska rezistencija, dijabetes, problem sa štitnom, celijakija, ekcemi, alergije, visok nivo holesterola i triglicerida, PCOS …

Da li ste se pronašli u nekomo od ovih navoda? Onda uzmite zdravlje u svoje ruke i počnite putovanje odmah i sada. Nađite doktora, nutricionistu, trenera nekoga kome vjerujete i započnite promjenu! Naučite kako da vodite računa o svom zdravlju i kako da naučite osluškivati što vam vaše tijelo poručuje!

Moramo početi sa osvještavanjem da zdravlje i promjena počinju u nama!

Lakše je naći izgovore nemam vremena za vježbanje, nemam vremena da kuham, nemam vremena za meditaciju…
Ali, imamo vremena za TV, mobitele, sjedenje i jedenje pred TV-om dok nas preplavlja grižnja savjest zašto se pretrpavamo hranom? Zašto se ne pokrenemo?

Znate li da kada pojedete kolač iz grižnje savjesti na trosjedu ispred TV-a lučite jedan spektar hormona u svom organizmu, nego kada isti taj kolač pojedete sa užitkom u druženju sa prijateljima ? Morate nekada i dušu nahraniti ali bez grižnje savjesti!

Da li ste nekada pokušali osvjestiti emociju zbog koje to radite? Pokušali pronaći obrasce u svom svakodnevnom ponašanju koji vas sabotiraju u nastojanju da smršate, da se krećete više, da živite život punim plućima?

U radu sa klijentima i u saradnji sa jednim doktorom iz inostranstva gdje radim Group Coaching Calls ( vodim klijente kroz process promjene životnog stila u potpunosti) bitno je osvjestiti da želite promjenu i dopustiti sebi da se promjena desi i na njoj raditi svaki dan, korak po korak. Group Coaching Calls je jedan super metod koji se pokazao kao dobar način promjene životnog stila u potpunosti od prehrane, fizičke aktivnosti, meditacije i mindfulness-a. Klijentice koje se nalaze u grupi njih 10-15 kroz zajednička “druženja”, razvili smo i sistem podrške tzv. TRIBE gdje je puno lakše napraviti promjenu, raditi na svom zdravlju kada imate nekoga na koga se možete osloniti kroz svakodnevnu podršku koji jedni drugima pružamo.

Ovdje želim posebno da spomenem meditaciju i mindfulness u ovom haotičnom i stresnom vremenu, ali nemojte ih poistovjećivati sa religijom ili čim sve već. Meditacija je vid mentalne higijene. Kao što vježbamo naše mišiće i našem mozgu je potrebna vježba.U jednom od narednih postova posebno ću se posvetiti ovim pojmovima.

Naš organizam je programiran i funkcioniše na isti način kao i prije nekoliko hiljada godina. Ali, sve oko njega se promjenilo.

Promjenila se prehrana. Promjenio se nivo stresa kojem smo svakodnevno izloženi. Promijenile se navike.

Npr. neke stare sorte voća i povrća imale su veću količinu antioksidanasa, vitamina, minerala. Poljoprivredna praksa se promjenila toliko da biljkama treba 20 minerala za rast i razvoj, a mi im vraćamo samo 3-6. Đubriva sadrže čak previše azota/dušika koji tjera biljku da uzima previše vode čineći da biljke imaju više vode u sebi ali ne i nutrijenata.

Da li ste čule za tzv. herloom sorte, prastare sorte voća i povrća? Da je kukuruz bio druge boje? Ili mrkva koja je u svojoj ljubičastoj varijanti imala veće količine antioksidanasa ?! Naravno, i ova narandžasta ima svoje prednosti ali pogledajte razlike. Krompir koji i danas raste na Andama ima purpurnu boju i veću količinu antioksidanasa, pigmenata i manju količinu škroba nego današnji kultivisani.

Na slikama možete vidjeti koliko se ishrana i udio nutrijenata u voću i povrću promjenio.

Recimo, često u želji da imamo ljepši ten mi pribjegavamo prvo kozmetičkim preparatima. U borbi sa ekcemima prvo je fokus na emolijentima. Da li ste se zapitali koliko je prehrana bitna u cijeloj toj slagalici? Stres? Način razmišljanja? Zapamtite, hrana je informacija svakoj ćeliji našeg tijela i ako ta ćelija ne dobija potrebne informacije, hranu ona ne funkcioniše dobro.

Zatim, stres i naš način na koji reagujemo na stres. Naša uvjerenja, mišljenja, stavovi, percepcija se moraju promjeniti.
Nekada bi bježali od medvjeda i naš organizam bi lučio hormone stresa kako bi nas zaštitio. Glukoza u krvi bi skočila kako bi imali energiju da potrčimo/pobjegnemo, disanje bi se ubrzalo, zjenice bi se širile, probava bi bila usporena i stavljena po strani. Sve to u namjeri da se spasimo od nadolazeće opasnosti. Medvjeda. Imunitet je stavljen po strani.

Da li ste se pitali zašto nekom ko je pod stresom potreban duži period da se oporavi od recimo gripe? Pa vaš organizam “bježi od medvjeda” i to mu je prvi prioritet, da vam spasi život! Gripa, imunitet su stavljeni u drugi plan.
Međutim, danas medvjeda nema ali naše tijelo na isti način reaguje samo što je taj stres svakodnevan i vrsta stresa se promjeila. Stres je poželjan ali u odgovarajućoj mjeri.

Ali, posao, e-mailovi, djeca, kuća, corona nikad kraja i nalazimo se u jednom začaranom krugu.

Prema WHO (Wold Health Organisation) stres je uzrok posjeta liječniku u 70-90% slučajeva.

Kako početi?

Malim koracima do velikih promjena. Ako napravimo promjenu 1% svaki dan to je napredak od 37% na godišnjem nivou*. Fokusirajući se na stvaranje sjajnih dana, malim koracima oni će rezultirati stvaranju sjajnog života!

“Put od 1000 milja počinje samo jednim malim korakom!”
Kineska poslovica

 

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wholistic

Ja sam Aida,

Moje najveće i najdraže uloge u mom životu su uloge majke i supruge. Zatim, ja sam wellpreneur*, certifikovani Integrative Nutrition Health Coach.

Kategorije
Da li želiš povratiti energiju?

Preuzmi besplatan Dnevnik ishrane i započni sa promjenom već danas.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Prijava za meal prep online radionicu kuhanja

Popunite formu ispod i očekujte odgovor u roku 24h.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pošaljite upit za radionicu u vašoj kompaniji

Podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zakaži besplatnu uvodnu konsultaciju

Lični podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.