Znate li šta je dukkah?
Duqqa, du’ah, do’a ili dukkah je egipatski i bliskoistočni sastojak koji se sastoji od mješavine bilja, orašastih plodova i začina.
Obično se koristi u kombinaciji sa kruhom ili svježim povrćem za predjelo. Ali, ukoliko napravite vlastitu kombinaciju svakodnevno ga možete koristiti za posipanje po supama, rižotu, tjestenini ili povrću. Na ovaj način pored dodatnog nutritivnog benefita dobijate i ekstra kick u vidu faktora okusa i teksture koju daje svakom jelu.
Nutritivni kvasac je namirnica koja mu daje kako faktor okusa (veganska zamjena za parmezan) ali, je i dobar izvor proteina, vitamina, minerala i antioksidanasa.
Nutritivni ili prehrambeni kvasac je neaktivni oblik kvasca. Rijetko koju namirnicu možemo smatrati tako nutritivno bogatom kao prehrambeni kvasac. Ima okus koji malo podsjeća na sir i ne treba ga miješati sa pekarskim kvascem koji je gorkog okusa i služi za fermentaciju. Izuzetno je bogat vitaminima iz B grupe, mineralima, proteinima i vlaknima.
U orginalnom receptu nema nutritivnog kvasca pa ga možete i izbaciti.
MRKVA
- mlada mrkva
- maslinovo ulje ili ulje sezama
- aceto balsamico (ja sam koristila bijelo jer ima naglašenu voćnu aromu, može se kupiti i kod nas. U nedostatku istog može i tamno samo gledajte da kupujete pravo, a ne ono koje u sebi sadrži karamel boju i hrpu sastojaka)
- so, biber
DUKKAH
Moja trenutna omiljena kombinacija je sljedeća za ovu mješavinu je:
- tostirani sezam
- nutritivni kvasac
- sjemenke suncokreta
- so, biber
- origano
- kumin
- sjemenke komorača
Sve sastojke blago tostirati, izuzev nutritivnog kvasca njega dodati naknadno. Nakon tostiranja sastojke kratko blendati (nemojte napraviti pastu, samo blago pulsiranje) ili ih usitiniti ručno u mužaru. Nakon što je mrkva pečena pospite je sa dukkah i uživajte!
Napravite i vi svoju kombinaciju.
Kao sos možete napraviti sos od tahini paste, limuna, soli i dimljene mljevene paprike. Ovako spremljen sos možete pohraniti u firžideru i čuvati nekoliko dana u teglici.
Uživajte!