Prema zdravstvenim publikacijama Univerziteta Harvard krompir od 150 grama ima glikemijski indeks od oko 85 mada se taj broj može malo razlikovati, a 150 grama kuhanog krompira ima glikemijski indeks od oko 50. Mnogi različiti faktori mogu uticati na glikemijski indeks krompira. Gdje se uzgaja krompir? Kakve je vrste ? Ako je kuhan ili ne? Svi su ovo primjeri uslova koji utiču na rezultate.
Studija objavljena u “Journal of the Diabetic Association” u aprilu 2005. godine testirala je efekte kuhanja na glikemijski indeks gdje kuhani krompir ima niži GI ako je hladan od vrućeg.
Šta je glikemijski indeks?
Glikemijski indeks je sistem bodovanja koji rangira hranu od 1 do 100. Broj predstavlja koliko brzo tijelo razgrađuje hranu tokom varenja i transformiše ih u baznu glukozu, što predstavlja čistu glukozu, koja je supstanca koju organizam koristi kao izvor energije.
Praćenje unosa hrane u smislu njihovog glikemijskog indeksa može pomoći u sprečavanju dijabetesa. Kada jedete obrok sa hranom visokog glikemijskog indeksa, kao što je pečeni krompir, nivo glukoze u krvi se podiže brže nego ako jedete obrok niskog glikemijskog indeksa. Šećer u krvi izaziva prekomjerno lučenje insulina hormona kojeg zovu i hormonom skladištenja masti.
Kuhani ohlađeni krompir izvor je i rezistentnog škroba.
Rezistentni škrob je jedan od najboljih izvora kratkolančanih masnih kiselina koje pomažu u očuvanju zdravlja ćelija kolona prema Dr. Guy Crosby-u sa Harvarda. Rezistentni škrob nemetaboliše se u tankom crijevu. Na taj način smanjuje se količina glukoze koja se pušta u krv. Dekle, time se smanjuje potreba za insulinom, a takođe smanjuje i kaloričnu gustinu hrane.
Dodavanje sirćeta također utiče na smanjenje glikemijskog indeksa namirnica.
Napravite salatu od krompira koja je tipičan primjer kako se može konzumirati krompir kao nutritivno bolju varijantu. Naravno, treba uvijek uzeti u obzir da je ključ u umjerenosti i raznovsnosti kombinovanja namirnica kao i princip bioindividualnosti.
Ono što je nekome hrana drugom može biti otrov. Način na koji hranimo svoje crijevene bakterije direktno je povezano sa našim mentalnim i emocionalnim stanjem. 95 % serotonina hormona sreće sintetiše se u crijevima. Crijeva su i naš drugi mozak. Povezani i sa našom intuicijom.
I uzmite u obzir ne samo sekundarnu nego i primarnu hranu. Hranu koja nas hrani i njeguje ili nas jede i dolazi mimo tanjira. Za više informacija o sekundarnoj i primarnoj hrani kliknite ovdje.
Hladna krompir salata
(savršena za ljeto sa ribom kao glavnim jelom)
- 1 velika glavica ljubičastog luka
- 4 krompira
- 2 čehna bijelog luka
- 6 kašika nepasterizovanog jabukovog sirćeta
- 1 kašičica kurkume
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- So, biber
Crveni luk isjeći na tanke, sitne kockice i ostaviti u posudu zajedno sa sirćetom da stoje dok se krompir skuha. Krompir skuhati i oguliti. Kurkumu pomješati sa maslinovim uljem, biberom,soli i sitno sjeckanim bijelim lukom. Sve sastojke dobro pomješati i sjediniti dok je krompir još topao. Idelana je za konzumaciju kada odstoji malo u frižideru.
Ukoliko želite naučiti kako brzo i jednostavno spremiti ukusne i nutritivno bogate namirnice pridružite mi se na nekoj od Meal prep online radionica koje držim nekoliko puta u toku godine. Za više informacija kliknite ovdje. Ili, mi se pridužite na Wholistic Krug programu gdje radimo puno više na nivo podsvjesnog uma i mjenjamo vašu energiju.