Kako slušati intuiciju ?

Kako slušati intuiciju

Kako slušati intuiciju? Živimo u kulturi zasnovanoj na strahu koja je opsednuta pokušajima da kontroliše svaki segment našeg života. Užasavamo se neizvjesnosti, pa stalno iščekujemo  šta bi sve moglo poći po zlu i činimo sve što je u našoj moći da se zaštitimo od neizbježne katastrofe. To je iscrpljujući način života i može dovesti do hroničnog stanja stresa, anksioznosti i iscrpljenosti. Ostajemo bez energije svakodnevno. Strah bio on svjestan ili podsvjestan traži jako puno vaše energije. Srećom, ne treba vam strah da vas zaštiti jer imate intuiciju – moćno unutrašnje znanje. Ali,  treba je  ponovno istrenirati.

Šta je  to intuicija? 

Intuicija je način na koji naš podsvjesni um komunicira sa svjesnim umom. Osjećaji ili intuicija dolaze iz obrazaca koje smo identificirali u našim prošlim iskustvima. Vaš podsvjesni um kontinuirano obrađuje informacije kojih niste svjesni, ne samo kada spavate već i kada ste budni. Ovo pomaže da se objasni “aha” trenutak koje doživljavate kada vidite, osjetite, čujete ili naučite nešto što ste zapravo već znali. Otkrivanje očiglednog dešava se kada vaš svjesni um konačno nauči nešto što je vaša podsvijest već znala. Istočnjačke filozofije kao što je joga govore o intuiciji kao o nadsvijesnom fenomenu. Ne, podsvjesnom. Univerzalna ljubav i  znanje je najčistiji nivo svijesti, koji se ne može razumjeti intelektom. Intuicija nije samo umni fenomen ona je fenomen srca. Šapat srca. Najviše istraživanja na ovu temu  radio je  Heart Math Institute. Srce ima energetsko polje koje je 5000 puta veće od mozga.

Zašto nam je bitno kako naučiti slušati intuiciju?

Svi smo opremljeni intuicijom koja je moćna, pouzdana i besprijekorno usklađena s našim pravim putem. Na vama je da li ćete ga koristiti ili ne. Svi smo rođeni sa ovim malim navigacijskim sistemom. Ali, nakon slojeva kondicioniranja nemoguće je čuti šapate srca od buke uma. Živimo u kulturi koja više cijeni lijevi, matematički, logički um. U kulturi gdje se empatija, emocija, kreativnost, intuicija omalovažava i skriva. Jer, onda si slabić.

Ali, zato smo daleko od iskonskog, autentičnog dijela sebe i neprestano smo u potrazi da to nadomjestimo. Pokušavamo to nadomjestiti kroz hranu, piće, šoping, društvene mreže, TV, seks…

Intuiciju koristite u kombinaciji sa drugim izvorima informacija i kritičkim mišljenjem, da biste na kraju  donijeli najbolju moguću odluku. Lijeva + desna strana mozga. Vratite se tijelu.

10 načina  kako  da naučite slušati intuiciju

Meditirajte.

Poruke vaše intuicije obično su tihe, pa će vam vrijeme u tišini pomoći da čujete i protumačite ove poruke.Pronađite oblik meditacije koji vam odgovara.

Vratite se u tijelo.

Vaša intuicija vam govori kroz vaše tijelo i što više kultivišete somatsku svijest, postajete osjetljiviji. Ako imate neugodan fizički osjećaj kada pokušavate donijeti odluku, obratite pažnju. Da li se osjećate lagano ili teško? Imate mučninu u stomaku? Opterećeni glavoboljom ili proljevom? To može biti samo rezultat odgovora na stres aktiviran lažnim strahom, ali može biti i vaša intuicija koja glasno i jasno zvoni. Joga može pomoći da se vratite u tijelo. Ples, pokret…

Provedite vrijeme u prirodi.

Biti u prirodnom svijetu, daleko od tehnologije i drugih iskušenja kognitivnog uma, može otvoriti vrstu intuicije koja nam je bila potrebna kada smo kao vrsta živjeli na otvorenom i oslanjali se na nju da nas zaštiti od elementarnih nepogoda, predatora i drugih istinskih strahova. Opasnosti.

Počnite primjećivati šta sve možete sa svojih pet „konvencionalnih „ čula.

To može povećati vašu osjetljivost na vaše šesto čulo. Vježbajte mindfulness.

Započnite novu praksu disanja.

Disanje, namjerna manipulacija dahom, može vrlo brzo donijeti moćne uvide.

Obratite pažnju na svoje snove.

Kada je kognitivni um zauzet, on može nadjačati intuitivni desni mozak i podsvjesni um, izvor intuicije. Ali ,kada spavate, vaš kognitivni um se odmara i otvara prostor za podsviest da vam signalizira u snovima.

Budite kreativni.

Uključivanje u kreativne aktivnosti, kao što su crtanje, pisanje ili slobodno vođenje dnevnika, smiruje kognitivni um i omogućava vašoj intuiciji da progovori. Naučite kuhati. Svirajte.

Pokušate pobjeći od svakodnevne rutine.

Skloni se. Uspori. Idite na odmor, uzmite godišnji odmor ili jednostavno provedite dan u novom okruženju bez ičega planiranog. Kada ste previše zauzeti, teško je biti osjetljiv na tihe glasove intuicije. Pokušajte da izbrišete svoj raspored i vidite da li vaša intuicija radi.

Osjećajte više, mislite manje.

Um razmišlja, uvijek brblja, raspravlja se sam sa sobom kao luda osoba. Intuicija, s druge strane, osjeća. Ako niste sigurni da li slušate svoj uplašeni um ili svoju intuiciju, pogledajte možete li razlikovati da li mislite ili osjećate.

Napravi svoju to do i to be listu.

To be lista vodi te bliže ka tvojoj intuiciji. To do. vs. to be listu možete naučiti u okviru Wholistic krug programa.  Samim tim i kako naučiti slušati svoju intuiciju.

Intuicija je emocionalno neutralna.Vođenje je neverbalno. Nema mentalnog objašnjenja.  To znači da će vam vaše srce ili intuicija dati dio informacije u jednom trenutku, a ne cijelu kartu. Naučite kako da se prepustite i vjerujete. To je najteži dio.

Naučite postavljati pitanja. Ali, naučite postavljati bolja pitanja. Jer,  kada naučite postavljati bolja pitanja možete dobiti i bolji odgovor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wholistic

Ja sam Aida,

Moje najveće i najdraže uloge u mom životu su uloge majke i supruge. Zatim, ja sam wellpreneur*, certifikovani Integrative Nutrition Health Coach.

Kategorije
Da li želiš povratiti energiju?

Preuzmi besplatan Dnevnik ishrane i započni sa promjenom već danas.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Prijava za meal prep online radionicu kuhanja

Popunite formu ispod i očekujte odgovor u roku 24h.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pošaljite upit za radionicu u vašoj kompaniji

Podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zakaži besplatnu uvodnu konsultaciju

Lični podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.