Batat na meksički način
Batat, kojega mnogi zovu i slatki krumpir ne pripada istoj porodici kao krompir nego porodici slakova (Convolvulaceae). No, poput krumpira, potječe iz Srednje i Južne Amerike. Iako su Indijanci uzgajali slatki krompir kada je Kolumbo došao u Ameriku 1492. godine, ovo povrće je raslo u Peruu već 750. godine p.n.e.
Postoje stotine vrsta slatkog krompira. Neki imaju meso bijele ili krem boje. Druge su žute, crvene ili ljubičaste. “Covington” je sorta koju ćete najvjerovatnije naći kod nas na tržištu.
U posljednje vrijeme može se i kod nas pronaći u različitim veličinama i bojama – uključujući narandžastu, bijelu i ljubičastu . Bogat je vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima. Stare tzv. herloom sorte imale su veću količinu antioksidanasa od današnjih kultivisanih varijanti.
Batat ima prirodno sladak okus, koji se dodatno pojačava metodama kuhanja kao što je pečenje. Također, jedan je od najboljih izvora beta-karotena — prekurzora vitamina A. Kuhanjem batat zadržava više beta-karotena i omogućava veću biološku raspoloživost nutrijenata od drugih metoda kuhanja kao što su pečenje ili prženje. Do 92% hranjivih tvari može se zadržati ograničavanjem vremena kuhanja, kao što je kuhanje u loncu sa dobro poklopljenim poklopcem 20 minuta. Kuhanje sa kožom pomaže da se minimizira smanjenje nutrijenata uključujući beta-karoten i vitamin C.
U ovoj meksičkoj kombinaciji sa različitim začnima koji pored što stvaraju različite slojeve okusa savršeno se nadopunjuju sa slatkoćom batata. Crveni umak sa kombinacijom meksičkih začina možete spremiti unaprijed i zamrznuti. Na taj način ga možete koristiti za različite namjene npr. kao nadjev za tortilje. Idealan je i za serviranje sa zelenom salatom jer osvježavjaćua zelena salata savršeno se nadopunjuje sa začinima iz sosa i stvara balans okusa.
RECEPT
- 1 batat
- 1 glavica crvenog luka
- 2-3 čehna bijelog luka
- 1 staklenka kukuruza
- 1 staklenka graha (crveni tzv.kidney je najbolji izbor)
- 500 ml paradajz sosa
- začini kumin, dimljena crvena paprika, oregano
- maslinovo ulje
- So, biber.
Batat prepoloviti na pola i staviti u pećnicu da se peče na 180 stepeni, 20-25 minuta. Pazite jer ima tendenciju da zagori. U međuvremenu crveni luk dinstati i polako karamelizirati sa začinima u šerpi. Kada je crveni luk gotov dodati bijeli luk, paradajz sos, kukuruz i grah. Sve ostaviti da se krčka 5-10 minuta. Kada je batat pečen izvaditi iz rerne i posuti sa umakom od povrća. Po želji možete dodati malo gustog jogurta i posuti vlascem.