Batat na meksički način

Batat na meksički način

Batat, kojega mnogi zovu i slatki krumpir ne pripada istoj porodici kao krompir  nego porodici slakova (Convolvulaceae). No, poput krumpira, potječe iz Srednje i Južne Amerike. Iako su Indijanci uzgajali slatki krompir kada je Kolumbo došao u Ameriku 1492. godine, ovo povrće je raslo u Peruu već 750. godine p.n.e.

Postoje stotine vrsta slatkog krompira. Neki imaju meso bijele ili krem ​​boje. Druge su žute, crvene ili ljubičaste. “Covington” je sorta koju ćete najvjerovatnije naći kod nas na tržištu.

U posljednje vrijeme može se i kod nas pronaći u različitim veličinama i bojama – uključujući narandžastu, bijelu i ljubičastu . Bogat je vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima. Stare tzv. herloom sorte imale su veću količinu antioksidanasa od današnjih kultivisanih varijanti.

Batat ima prirodno sladak okus, koji se dodatno pojačava metodama kuhanja kao što je pečenje. Također,  jedan je od najboljih izvora beta-karotena — prekurzora vitamina A. Kuhanjem batat zadržava više beta-karotena i omogućava veću biološku raspoloživost nutrijenata od drugih metoda kuhanja kao što su pečenje ili prženje. Do 92% hranjivih tvari može se zadržati ograničavanjem vremena kuhanja, kao što je kuhanje u loncu sa dobro poklopljenim poklopcem 20 minuta. Kuhanje sa kožom  pomaže da se minimizira smanjenje  nutrijenata uključujući beta-karoten i vitamin C.

U ovoj meksičkoj kombinaciji sa različitim začnima koji pored što stvaraju različite slojeve okusa savršeno se nadopunjuju sa slatkoćom batata. Crveni umak sa kombinacijom meksičkih začina možete spremiti  unaprijed i zamrznuti. Na taj način ga možete koristiti za različite namjene npr. kao nadjev za tortilje. Idealan je i za serviranje sa zelenom salatom jer osvježavjaćua zelena salata savršeno se nadopunjuje sa začinima iz sosa i stvara balans okusa.

RECEPT

  • 1 batat
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2-3 čehna bijelog luka
  • 1 staklenka kukuruza
  • 1 staklenka  graha (crveni tzv.kidney je najbolji izbor)
  • 500 ml paradajz sosa
  • začini kumin, dimljena crvena paprika, oregano
  • maslinovo ulje
  • So, biber.

Batat prepoloviti na pola i staviti u pećnicu da se peče na 180 stepeni, 20-25 minuta. Pazite jer ima tendenciju da zagori. U međuvremenu crveni luk  dinstati i polako karamelizirati sa začinima u šerpi. Kada je crveni luk gotov dodati bijeli luk, paradajz sos, kukuruz i grah. Sve ostaviti da se krčka 5-10 minuta. Kada je batat pečen izvaditi iz rerne i posuti sa umakom od povrća. Po želji možete dodati malo gustog jogurta i posuti vlascem.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wholistic

Ja sam Aida,

Moje najveće i najdraže uloge u mom životu su uloge majke i supruge. Zatim, ja sam wellpreneur*, certifikovani Integrative Nutrition Health Coach.

Kategorije
Da li želiš povratiti energiju?

Preuzmi besplatan Dnevnik ishrane i započni sa promjenom već danas.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Prijava za meal prep online radionicu kuhanja

Popunite formu ispod i očekujte odgovor u roku 24h.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pošaljite upit za radionicu u vašoj kompaniji

Podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zakaži besplatnu uvodnu konsultaciju

Lični podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.