Organski pamuk

Organski pamuk

Zašto birati organski pamuk?

Zašto tražim oznaku GOTS na blaznicama za lice, štapićima za uši, intimnim ulošcima? Pogotovo na proizvodima koje koriste djeca. Svi uvijek pričamo o pesticidima, herbicidima, konzervansima, aditivima u hrani…

Prirodni materijal, a štetan. Da li ste se zapitali koliko su prisutni na drugim proizvodima.  Vata, blaznice za čišćenje lica, štapići za uši, intimni ulošci, tamponi, tkanina koju nosimo? Pamuk? Sigurno ste primjetili oznaku  OEKO-TEX  na tekstilu? Koliko vas je primjetilo na nekom proizvodu oznaku GOTS?

Kakve sve ovo ima veze sa organskim pamukom? 

Pa krenimo redom. Da li ste upoznati sa činjenicom da standardni intimni ulošci  u sebi sadrže ftalate, pesticide i dioksin? Da li ste znali da 95% tržišta pamuka je GMO u vlasništvu Monsanto-Bayer grupacije?

Ftalati su endokrini ometači i hemikalije koji se u našem organizmu »igraju» sa našim hormonima. To znači da kada ih apsorbujete u organizam ftalati mogu oponašati ili blokirati ženske ili muške hormone. Ova grupa hemikalija  koristi se u stotinama proizvoda, kao što su: igračke, vinilni podovi i zidne obloge, deterdženti, ulja za podmazivanje, ambalaža za hranu, lijekovi, vrećice za krv i cijevi te proizvodi za ličnu njegu, poput lakova za nokte, sprejeva za kosu, losioni za poslije brijanja, sapuni, šamponi, parfemi i ostalo.

Dioksin -hlorin koji se koristi za izbjeljivanje pamuka stvara dioksin koji je povezan sa rakom i poznati je endokrini ometač,  i bukvalno se igra se sa našim hormonima.

Pesticidi -mislim  da se  o samim pesticidima  može napisati knjiga tako da se ovdje  neću posebno zadržavati.

Šta ovi standardi organskog pamuka znače i jesu li važni? 

OEKO-TEX 

Ovaj certifikat certifikat osigurava da je svaka komponenta  proizvoda, tj. svaka nit, dugme ili ostali pribor testirani na štetne tvari i da je zato proizvod  bezopasan za ljude. Iako je ovo bolje od konvencionalnog tekstilnog standarda, on samo potvrđuje da je krajnji proizvod prošao test sigurnosti potrošača i da su bilo kakvi ostaci unutar njihovih granica.
OEKO-TEX ne znači organski, već samo testira gotov proizvod, nudeći malo transparentnosti  i uticaju tog predmeta tijekom njegovog putovanja od polja do skladišta.OEKO-TEX je svjetski dosljedan, neovisan sistem testiranja i certificiranja za sirove, poluproizvode i gotove tekstilne proizvode na svim nivoima obrade, kao i pomoćne materijale koji se koriste. Za dobijanje certifikata OEKO-TEX Standard 100, tekstil mora biti bez više od 100 tvari za koje se zna da štetno djeluju na zdravlje ljudi. Standard uzima u obzir sljedeće:

Pravni propisi, poput zabranjenih AZO boja, formaldehida, pentaklorofenola, kadmijuma, nikla itd.

Ostale štetne kemikalije koje još nisu zakonski regulirane

Zahtjevi Aneksa XVII i XIV Europske uredbe o hemikalijama REACh kao i ECHA SVHC Lista kandidata

Zahtjevi iz američkog Zakona o poboljšanju sigurnosti potrošačkih proizvoda (CPSIA) u pogledu olova

Mnogobrojne klase tvari za okoliš

GOTS

Standard koji ide od samog početka. Od sirovine. Započinje s organskom poljoprivredom i organskim pamukom. Samo 1% pamuka nije genetski modifikovano i ne koriste pesticide se za uzgoj organskog pamuka. Za razliku od organskog, 25% svjetskih pesticida koristi se u uzgoju konvencionalnog pamuka, Aldicarb, Parathion i Methamidopho tri po ljude najgora pesticida koriste se u uzgoju konvencionalnih sorti pamuka.
Sljedivost koja počinje na farmi (i nastavlja se u svim fazama proizvodnje) osigurava ne samo sigurniji krajnji proizvod za potrošače, već i zdravije iskustvo za poljoprivrednike i radne zajednice koje bave ovim proizvodima. Organsko certificiranje vlakana temelji se na priznatim međunarodnim i nacionalnim standardima (IFOAM porodica standarda, EEC 834/2007, USDA NOP).
GOTS zabranjuje upotrebu dugog popisa hemikalija koje se uobičajeno koriste u svim fazama konvencionalne proizvodnje tekstila iz okolišnih ili toksikoloških razloga, uključujući sredstva za  gašenje plamena, endokrine ometače, teške metale, PFC, formaldehid itd.

Zato, od sada tražite oznaku GOTS na vašim proizvodima od pamuka. Postoje i na našem tržištu samo ih treba pronaći.
Zapamtite malim koracima do održivih promjena u životnom stilu, navikama, dijetama, zdravlju. Jer, jedino na taj način promjene postaju održive.

Čitajte etikete. Postanite mali detektivi neka vam ne bude mrsko. Ili mi se pridružite u sklopu Wholistic Krug online program  gdje učimo o svemu ovome i kako da počnete raditi na sebi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wholistic

Ja sam Aida,

Moje najveće i najdraže uloge u mom životu su uloge majke i supruge. Zatim, ja sam wellpreneur*, certifikovani Integrative Nutrition Health Coach.

Kategorije
Da li želiš povratiti energiju?

Preuzmi besplatan Dnevnik ishrane i započni sa promjenom već danas.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Prijava za meal prep online radionicu kuhanja

Popunite formu ispod i očekujte odgovor u roku 24h.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pošaljite upit za radionicu u vašoj kompaniji

Podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zakaži besplatnu uvodnu konsultaciju

Lični podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.