Kako postaviti granice?

Kako postaviti granice?

Šta su i kako postaviti granice?

Postoje različite vrste granica. Emocionalne granice su vrlo slične granici kuće/imovine – one ocrtavaju gdje ja završavam, a gdje vi počinjete. To je kao  da nacrtamo krug oko sebe. Možda se čini da bi nas granice odvojile od drugih, ali u stvarnosti čine upravo suprotno. One nas čine više povezanim sa sobom ali i sa drugima ako su jasno postavljene i komunicirane.

Budući da zdrave granice promiču samoodgovornost i osnaživanje, one vode do bližih odnosa s drugima. Ali, i sa sobom. Nasuprot tome, slabe granice potiču isprepletenost i emocionalnu nestabilnost, udaljavajući nas od drugih.

Postoje dva jednostavna načina za postavljanje granice sa drugim:

Prvo je zahtjev: Zamolite nekoga da prestane raditi nešto što krši vašu imovinu (doslovno ili emocionalno).

Drugi je posljedica: Recite osobi šta ćete učiniti ako ne ispuni vaš zahtjev.

Dakle, kako to izgleda u praksi? Imala sam prijateljicu koja je stalno kasnila. Osjećala sam se kao da me nepoštuje dovoljno. Ali, nisam željela ugroziti naše prijateljstvo. Jasno sam joj dala do znanja da ću je čekati 10 minuta i nakon toga odlazim. To nije ugrozilo naše prijateljstvo. Jer,  jasno sam komunicirala zahtjev i posljedicu. To je samo nadogradilo naš odnos i osnažilo ga.

Granica je ono što ćete učiniti kada neko narušava vašu granicu. To nije nešto što trebaju ili moraju drugi učiniti.

Druga osoba se može ponašati kako god bi se voljela ponašati. Zaista nemate načina da kontrolišete tuđe ponašanje, a i ne morate. Ono što granica radi je da navedete šta ćete učiniti ako se ponašanje nastavi. Ako neko uđe u moj prostor emocionalno ili fizički, ovako ću odgovoriti.

Vrlo je važno shvatiti da granice nisu način manipulacije ili prijetnje drugima. Uvijek dolaze sa pozicije ljubavi prema sebi. Postavljanje granica s mjesta ljubavi stvara odnose bez negativnosti. Granicu treba postaviti s ljubavlju i apsolutno je pratiti, bez obzira na sve. Ponekad je važno obavijestiti osobu o svojoj granici, a ponekad nije. Granica je za vas.

U Wholistic Krug programu koji uskoro ponovno otvara svoja vrata pričamo i na ovu temu. Jer,  granice nam pomažu da imamo više energije kako bi se lakše nosili sa svakodnevnim izazovima. One nam vraćaju energiju i moć da volimo sebe koju svako od nas posjeduje ali je negdje u igri života zagubi. One su dio one primarne hrane koja je jako bitna, a koju tako često zanemarujemo. Više o samoj primarnoj i sekundarnoj hrani pričala sam ovdje.

Ukoliko želite da više saznate o granicama preporučujem dvije knjige na temu granica:

Ne zaboravite da se granice tiču vas, a ne druge osobe. Granice postavljate kako biste poslali poruku što ćete vi učiniti, a što nećete. Samo se takve granice mogu nametnuti jer vi onda imate kontrolu nad sobom. Odustajete od pokušaja kontrole drugih i napokon dopuštate da neko taj drugi preuzme odgovornost za vlastito ponašanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wholistic

Ja sam Aida,

Moje najveće i najdraže uloge u mom životu su uloge majke i supruge. Zatim, ja sam wellpreneur*, certifikovani Integrative Nutrition Health Coach.

Kategorije
Da li želiš povratiti energiju?

Preuzmi besplatan Dnevnik ishrane i započni sa promjenom već danas.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Prijava za meal prep online radionicu kuhanja

Popunite formu ispod i očekujte odgovor u roku 24h.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pošaljite upit za radionicu u vašoj kompaniji

Podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zakaži besplatnu uvodnu konsultaciju

Lični podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.