Energetsko tijelo

Energetsko tijelo

Šta je energetsko tijelo i zašto je energija bitna?

Energetsko tijelo čine čakre, meridijani i aura. To je mjesto gdje se prvo manifestuje bolest. Polako i nauka sve više ide u tom pravcu. Pronalazimo sve više članaka, studija i istraživanja na ovu temu. Vidimo to sve više i kroz razvoj energetske medicine i  energetske psihologije. Biopolje i biofotoni su jedan od dokaza u prilog tome.

Npr. nauka o meridijanima tijela je drevna i hiljadama godina unazad je na istoku predstavljala bazu medicine. Još uvek je osnova kineske medicine, a posljednjih 40-tak godine je sve više zastupljena i na zapadu. Upravo zato je u posljednje vrijeme toliko energetski primjenjivih metoda kao što su EFT, Reiki, joga…

Recimo, EFT tehnika emocionalne slobode  i tapkanje na akupresurne tačke meridijana kako bi se uspostavila energetska ravnoteža tijela.

Šta su meridijani tijela?

Tapkanjem na ključne tačke meridijana tijela oslobađamo svoje energetske tokove. Kada tapkate na tačke meridijana oslobađate se svojih tokova starih emocija i limitirajućih uverenja. Tapkajući na te tačke vi proizvodite piezoelektrični efekat koji stvara električni naboj. Na taj način  vaša energetska infrastruktura – vaši energetski tokovi – deblokiraju se i oslobađaju.

Zamislite meridijane tijela poput strujnih žica koje sprovode “električnu energiju” kroz našu fiziologiju. A sada zamislite šta se dešava sa žicama ako se podigne voltaža, napon struje, a one nisu protočne i u dovoljno dobrom stanju da prime ovaj nalet energije.

Energetsko tijelo i čakre.

Čakre posmatram kao svojevsne energetske bazene. Meridijani su rječice. Čakre su povezane sa našim psihološkim, fiziološkim i emotivnim stanjem.

Recimo, ukoliko imate energetsku blokadu u drugoj čakri. Drugi energetski centar  povezana je sa reproduktivnim organima i manifestuje se problemom u tom dijelu tijela. Teško vam je da budete kreativni. Vaše unutrašnje dijete želi da ga zagrlite. To je sjedište našeg emocionalnog identiteta. Emocija povezana sa ovom čakrom je krivnja. Kako pojačati rad ovog energetskog centra? Jasno izgovarajte što mislite. Pjevajte. Ukoliko ne znate verbalno da se izražavate, pišite. Izbacite iz sebe nedorečene stvari.

Emocije su energija u pokretu. Energija koja nas napaja svetlošću i zahvaljujući njenoj cirkulaciji mi smo živi. Pa opet, neko može da živi punim kapacitetom, a neko da životari, ili preživljava. Nikako nije isto.

Grlena čakra je čakra gdje odblokirana kreativna energija traži da bude izražena. Manifestovana. Uglavnom blokiranost energije u ovoj čakri manifestuje se kroz probleme štitne žljezde. Šta je ono što ste željeli reći, a nikad niste? Koja je oblast u kojoj niste kazali svoju autentičnu istinu. Emocija laži. Kako pojačati rad ovog energetskog centra? Radite na balansu muške i ženske energije tako što radite poslove koji podržavaju balans.

Prva čakra je čakra našeg fizičkog identiteta. Povezana sa emocijom straha. Gradi osnove na kojima baziramo život. Ovdje uzemljujemo sebe i sidrimo našu energiju za manifestaciju. U osnovi ovog energetskog centra je osjećaj preživljavanja i sigurnosti u vezi fizičkog, tjelesnog i finansijskog dijela našeg života. Problemi sa prekomjernom težinom povezuju se sa ovom čakrom. Gdje se osjećamo ugoženo? Nesigurno? Kako pojačati rad ovog energetskog centra? Možete osnažiti ovu čakru provodeći više vremena u prirodi, vodeći računa o ishrani, radite u vrtu…

Kada preživljavamo tada smo u reaktivnom stanju, odgovaramo na potrebe života poput životinja – instinktom preživljavanja. Naše energetsko tijelo je slabo.

Ali, zapamtite često gledajući predaleko nismo svjesni i ne vidimo što nam je pred nosom. Što treba prvo osvjestiti? To je bitnost našeg fizičkog tijela i energetskog balansa kroz san, dovoljnu izloženost dnevnom svjetlu, hrani koju jedemo i načinu na koji je konzumiramo. Zato, sa klijentima u coachingu volim da osvjeste i naprave prvi korak. To je da nauče kako brinuti o sebi i svom fizičkom tijelu kako ga početi slušati. Tek poslije slažemo ostale kockice. Ponovno učimo kako brinuti i osluškivati sebe i svoje tijelo.

Uvijek kažem svjesnost je prvi korak. Zatim, namjera i odluka. Jedan od alata od kojeg počnemo je i dnevnik ishrane.

Kroz brojne edukacije volim posmatrati stvari holistički. Primjeniti iskustva nauke i iskustva istočnjačkih učenja. Ne radi se o odsustvu i isključivosti jednog ili drugog pistupa. Radi se o njihovoj integraciji i dopunjavanju. Posmatranju stvari kroz prizmu holizma. Pomjeranju granica svijesti i onoga što nam se servira. Načinu da na koji smo programirani da mislimo, osjećamo i živimo.

Kao djeca do šeste, sedme godine djeca žive u blagom hipnotičnom stanju. Mi smo kao spužvice. Upijamo i učimo iz svoje okoline,  porodice, prijatelja. Od malih nogu naučeni smo i zaboravljamo voditi računa o vlastitim potrebama.  Od malih nogu učimo kada koliko i šta trebamo da jedemo. Kako da se ponašamo za stolom. Zaboravljamo rano koje su naše potrebe i šta mi želimo. Da li vas je mama zvala da idete jesti kada dođete kući? Vi bi rekli da niste gladni. Zašto?  Zato što ste je vaš tanjir primarne hrane bio napunjen. Više o tome šta je primarna, a šta sekundarna hrana pogledajte ovdje.
Danas smo gladni primarne hrane. Ne znamo način kako je generisati unutar sebe. Zato, tražimo vanjske načine da je zadovoljimo u vidu kupovine, pretjerane konzumacije društvenih mreža, pretjeranoj konzumaciji  šećera, slatkiša, alkohola…

Često razmišljamo kako trošimo energiju, a ne razmišljamo i načinu na koji je zaštititi.

Ne znamo postaviti filtere onoga šta želimo da konzumiramo. Niko nas nije učio o granicama. Nismo uopće svjesni da ukoliko sami ne planiramo dan, vrijeme, život neko će to učiniti za nas.
Kako vi generišete i štitite svoju energiju?  Ukoliko želite saznati više prijavite se na listu čekanja u sklopu Wholistic krug programa.Ili, započnite malim koracima u sklopu Meal prep radionice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wholistic

Ja sam Aida,

Moje najveće i najdraže uloge u mom životu su uloge majke i supruge. Zatim, ja sam wellpreneur*, certifikovani Integrative Nutrition Health Coach.

Kategorije
Da li želiš povratiti energiju?

Preuzmi besplatan Dnevnik ishrane i započni sa promjenom već danas.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Prijava za meal prep online radionicu kuhanja

Popunite formu ispod i očekujte odgovor u roku 24h.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pošaljite upit za radionicu u vašoj kompaniji

Podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zakaži besplatnu uvodnu konsultaciju

Lični podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.