Toskanska scarpaccia
Toskanska scarpaccia je talijanski tart od tikvica iz Viareggio-a – primorskog grada poznatog po karnevalskim proslavama u Toskani. Tradicionalno se služio penzionisanim pomorcima. Značenje imena bi vas moglo nasmijati. Doslovno znači “loša cipela”! Mnogo je priča iza ovog smiješnog imena. Neki kažu da je to zato što je tart tanak kao loša cipela. Jedna stvar koju sigurno znam, a to je da ovaj ukusni italijanski tart od tikvica nema okus loše cipele.
Spolja je hrskav, a iznutra mekan. Takođe ga je lako napraviti. Tanke kriške tikvica se pomiješaju sa lukom i tijestom, pa peku do zlatne boje. Dovoljno je obilan za glavno jelo, ali može se servirati i kao prilog.
Ja sam dodala ružmarin za božanstven miris i okus. Vi možete dodati i origano. Istraživanja su pokazala da karnozinska i ružmarinska kiselina u ružmarinu imaju moćna antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva. Redovna konzumacija ružmarina potencijalno može pomoći u smanjenju rizika od infekcije i pomoći imunološkom sistemu u borbi protiv infekcija koje se pojave.
Luk kao i ostale biljke iz porodice allium nudi bogatstvo vitamina C, B i kalijuma. Sve vrste luka u sebi sadrže protuupalni kvercetin, ali ljubičasti u sebi sadrži i pigment anocijanin kao i sirutin aktivator. Sirutin geni je grupa gena povezana sa dugovječnošću. Pomažu da ćelije drugačije odreaguju na stres, i istraživanja pokazuju da povećavaju aktivnosti u održanju dugovječnosti. Aktiviraju se direktno pod dejstvom pojedinih fitohemikalija. Dugo se smatralo da se aktiviraju samo dužim postom ili kalorijskom restrikcijom.
Recept toskanska scarpaccia
- 100 gr palente
- 2 kašike heljdinog brašna
- 250/300 ml vode
- 3 tikvice
- 2 veće glavice luka
- maslinovo ulje
- so, biber, začini po želji. Ružmarin.
Tikvice i luk narendati na mandolini. Ostatak sastojaka dodati i sve skupa pomješati. Staviti u pleh i peći na 180-200 stepeni 20- 30 minuta.
Toskansku scarpaccia-u i slične recepte radimo i u sklopu online radionice Meal prep.