Probajte zobenu kašu sa svježim jagodama
Prve jagode nam polako stižu, a sa njima i bezbroj mogućnosti kombiniranja različitih poslastica. Jedan od njih je i zobena kaša. Ja sam vam pripremila recept za jedan ukusan i brz doručak ili užinu.
U zobenu kašu sam ubacila mljevene sjemenke lana kao dodatni izvor vlakana, proteina i zdravih masnoća. Inače sjemenke lana poželjno je kupovati u cjelovitom obliku i onda ih kod kuće mljeti i skladištiti na hladnom i tamnom mjestu nekoliko dana.
Lan obiluje alfa-linolenskom masnom kiselinom, vrstom omega-3 kiseline koju nije poželjno zagrijavati jer je sklona oksidaciji. Maslac od indijskih oraščića obiljuje cinkom, bakrom i željezom, ali i proteinima koji nas duže drže sitima. Ukoliko ste gladni nakon zobene kaše pročitajte ovaj post ovdje.
Sastojci za pripremu zobene kaše
- 300 gr zobenih pahuljica
- 400 ml vode
- 1 žlica kokosovog ulja
- 2 žlice mljevenih sjemenki lana
- malo vanilije
- 1 žlica meda, možete dodati i više po želji
- 300 gr jagoda
- maslac od indijskih oraha ili badema po želji
- menta za ukras
Postupak za pripremu zobene kaše
Zob namočiti preko noći u vodi. Ujutro zagrijati zob do točke vrenja s jednom žlicom kokosovog ulja i malo vanilije.
Skloniti i pustiti da se samo malo ohladi, nakon toga dodati med i mljevene sjemenke lana.
Jagode isjeći na sitne komadiće, pomiješati s malo meda i ostaviti nekoliko minuta. Nakon toga smjesom jagoda posuti zobenu kašu, dodati mentu i imate ukusan, brz i hranjiv obrok!
Ukoliko vam je dosta zobene kaše za doručak probaj ovaj recept.
U slast!
3 Responses