Coleslaw salata. Zdrava i ukusna salata koja može biti i glavni obrok.
Za razliku od ostalih orašastih plodova indijski orasi imaju najmanji udio masti. Dominantan je sastav zdravih mononezasićenih masnih kiselina koje nalazimo još i u maslinovom ulju i koji imaju neutralno dejstvo na sistem eikozanoida koji mogu imati upalno ili protivupalno dejstvo. Dobar su izvor kopra, magnezija…
Kopar-cink superoksid dismutaza protein, antioksidativni enzim u našem organizmu pomaže nam u borbi protiv slobodnih radikala. Super način da ubacite više cjelovitih namirnica u prehranu jer svi oni koji imaju bilo kakve alergije ili intolerancije na mliječne proizvode od indijskih oraha možete praviti i sir ili koristiti kao zamjenu za vrhnje za kuhanje. Maslac od indijskih oraha je izvrstan dodatak nekoj zobenoj kaši. Kao na primjer u ovom receptu.
Recept
- 1 mala glavica kupusa
- 1 mrkve
- 1 čehno bijelog luka
- 1 šolja indijskih oraha
- 1 kašičica javorovog sirupa
- 1 kašičica senfa
- so,biber
- voda po potrebi
Indijske orahe namočiti u vodi minimalno 2 sata prije spremanja. Idealno bi bilo preko noći radi eliminacije fitinske kiseline koja smanjuje apsorpciju nutrijenata. Vodu nakon namakanja prosuti i sve sastojke staviti u blender.
Dresing: indijske orahe, bijeli luk, javorov sirup, senf, so i biber blendati u multipraktiku ili blenderu dok se pretvore u gustu jednoličnu kremu. U ovoj fazi možete dodati malo vode. Kupus i mrkvu narendati na tanke trakice.
Sve sastojke pomješajte i ostavite minimalno sat vremena u frižideru da se svi okusi povežu. U slast!