Kakao namaz od tahini paste

Grčki tahini kakao namaz

Grčki kakao namaz od tahini paste

Inspirisana boravkom u Grčkoj oduševila sam se ovim namazom. Osim što je jako ukusan u sebi sadrži cjelovite, razumljive i nutritivno bogate sastojke. Četiri sastojka za pravu čokoladnu poslasticu. Tahini  pasta je napravljena od prženih, mljevenih sjemenki susama. Ima lagani i orašasti ukus. Najpoznatiji je kao sastojak humusa, ali se široko koristi u mnogim jelima širom svijeta, posebno u mediteranskoj i blisko istočnoj  kuhinji. Osim svoje kulinarske upotrebe, tahini nudi nekoliko zdravstvenih prednosti.

Tahini je odličan izvor fosfora i mangana, od kojih oba igraju vitalnu ulogu u zdravlju kostiju. Takođe je bogat tiaminom (vitamin B1) i vitaminom B6, koji su važni za proizvodnju energije. Osim toga, oko 50% masti u tahini pasti dolazi od mononezasićenih masnih kiselina. Oni imaju protuupalna svojstva i povezani su sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti.

Kakao namaz bogat antioksidansima

Tahini sadrži antioksidanse zvane lignani, koji pomažu u sprečavanju oštećenja slobodnih radikala u vašem tijelu i mogu smanjiti rizik od bolesti. Posebno je  bogat lignanom sezaminom.

Pored antioksidanasa iz tahini paste tu su antioksidansi iz sirovog kakao praha. Sirovi kakao prah ima ORAC (antioksidativni potencijal) rezultat od 95.500, dok prženi kakao prah ima samo 26.000. To je skoro četiri puta više  antioksidansa!

Koja je razlika između običnog kakao praha i sirovog u ovom kakao namazu?

Razlika je u upotrebi ili nedostatku alkalizirajućeg agensa. Kod sirovog kakao praha zrna se melju u prah bez ikakvih alkalnih sastojaka. Rezultat je svijetlosmeđi prah gorko-slatkog, blago voćnog okusa. Koji u osnovi ima kiselu reakciju.

Alkalizirajući kakao ili  tzv. Holandska obrada  kakaa  odnosi se na upotrebu alkalizirajućeg agensa, kao što su kalij, magnezij karbonat, natrijum bikarbonat, oksid. Ono što proces alkalizacije radi je povećanje pH vrijednosti kakaa. Holandska obrada kakaa stvara tamniji, bogatiji okus, a dobiveni prah se lakše otapa u tekućinama – što ga čini idealnim za ispijanje čokolade. Ali, time se gubi i visok antioksidativni potencijal. O ovome govorimo u sklopu mojih Meal prep radionica, a još šire u programu Wholistic Krug programa gdje počinjemo dublji rad na sebi počevši od svog fizičkog tijela.

Kakao namaz i agavin sirup?

Agavin sirup iako ima nizak glikemijski indeks nije zaslađivač koji bih preporučila za svakodnevnu upotrebu. Zaslađivač agave koji se danas prodaje nastaje tretiranjem šećera agave toplinom i enzimima, što uništava sve njegove potencijalno korisne učinke na zdravlje. Krajnji proizvod je visoko rafiniran proizvod. Minimalno utiče na nivo šećera u krvi i samim tim ima nizak glikemijski indeks (GI). Općenito govoreći, hrana s višim GI uzrokuje veće skokove šećera u krvi i može negativno utiecati na vaše zdravlje. Ali, tu je i zamka. Za razliku od glukoze, fruktoza ne podiže nivo šećera u krvi ili inzulina u kratkom roku. Zbog toga se zaslađivači sa visokim sadržajem fruktoze često reklamiraju kao „zdravi“ ili „prilagođeni dijabetesu“. Agavin sirup ima vrlo nizak GI – prvenstveno zato što je gotovo sav šećer u njemu fruktoza. Iako glukoza i fruktoza izgledaju slično, imaju potpuno različite učinke na vaše tijelo.

Glukoza je nevjerovatno važan molekul. Nalazi se u mnogim zdravim namirnicama, poput voća i povrća, a vaše ga tijelo čak proizvodi kako bi se osiguralo da ga uvijek imate dovoljno. U stvari, sve žive ćelije sadrže glukozu jer je ova molekula vitalna za život. Dok svaka ćelija u vašem tijelu može metabolizirati glukozu, vaša jetra je jedini organ koji može metabolizirati fruktozu u značajnim količinama

Fruktoza u kakao namazu

Konzumiranje viška dodane fruktoze može izazvati pustoš na vaše metaboličko zdravlje i može doprinijeti rezistenciji na inzulin, metaboličkom sindromu, bolestima srca i dijabetesu tipa.

To je zato što se vaša jetra preopterećuje i počinje pretvarati fruktozu u mast, što podiže trigliceride u krvi. Mnoga istraživavanja ukazuju da se dio ove masti može zadržati u vašoj jetri i uzrokovati bolest masne jetre.

Zato, prilikom konzumiranja agava sirupa treba biti umjeren. Ja sam ga ovdje koristila samo radi viskoznosti. I ono što svakodnevno jedemo je ključno, a ne ono povremeno. Tako, da to ovdje ne vidim kao problem. Mada lično mislim da je namaz dovoljno sladak i bez njega. Probajte i onda odlučite varijantu koja se vama sviđa.

Recept za kakao namaz

500 gr tahin paste
1 kašika agava sirupa ili meda
1 kašičica vanilije
4 kašike širovog kako praha

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wholistic

Ja sam Aida,

Moje najveće i najdraže uloge u mom životu su uloge majke i supruge. Zatim, ja sam wellpreneur*, certifikovani Integrative Nutrition Health Coach.

Kategorije
Da li želiš povratiti energiju?

Preuzmi besplatan Dnevnik ishrane i započni sa promjenom već danas.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Prijava za meal prep online radionicu kuhanja

Popunite formu ispod i očekujte odgovor u roku 24h.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pošaljite upit za radionicu u vašoj kompaniji

Podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zakaži besplatnu uvodnu konsultaciju

Lični podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.