Biljka tušt

Biljka tušt

Šta je tušt?

Tušt, tušanj, portulak (lat. Portulaca oleracea) je biljka na našim prostorima koja je poznata kao samonikli korov ali ona je sve osim korova!  Iz porodice sukulenata sa jestivim ukusnim listovima koje imaju blago kiselkast okus sa podtonovima limuna i papra.

Raste od ranog mjeseca juna do kraja ljeta i bila je omiljena biljka filozofa i matematičara Pitagore. Čak je i Hipokrat  otac moderne medicine spominje. Ali, rijetko spominjana činjenica je da je Hipokrat bio i astrolog te je liječio putem elemenata vode, vatre, zraka i zemlje. Tušt predstavlja elemenat vode i  mjesec.

Davno su i naši preci živjeli po mjesečevim fazama. Sijali su sjeme i požnjeli svoje bašte po lunarnom ciklusu, lovili su i sakupljali uz njenu punu svjetlost, a žene su imale menstruaciju. Rudolf Steiner otac Waldorfske pedagogije, biodinamičkog vrtlarstva pisao je o  ciklusima nebeskih tijela i uzgoju biljaka. I danas Demeter (organska certifikacija) primjejuje ove principe. U medicinskoj astrologiji  kaže se  da mjesec vlada našim limbičkim (emocionalnim) sistemom i biološkim ritmovima. Ironično, naš mozak, gdje se nalazi naš limbički sistem, jedna je od regija u našem tijelu koja sadrži najviše vode. Poput okeana, trenutna lunarna energija stoga može imati duboke efekte na naše emocionalno stanje.

Koja ljekovita svojstva ima?

Ima samo 16kcal/100gr, nema masnoća i obiluje dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima.

Svježi listovi sadrže više omega 3 masnih kiselina  (alfa linolensku kiselinu) nego ijedna zelena biljka. 100 grama svježeg tušta sadrži oko 350 mg α-linolenske kiseline.

Istraživači na Univerzitetu u Teksasu  ističu da ova izuzetna biljka takođe sadrži 20 puta više melatonina nego u bilo kojem drugom voću i povrću.

Melatonin  je hormon koji često nazivaju i “hormonom tame”  jer nam omogućava da lakše utonemo u san. Ova moćna trava je takođe odličan izvor vitamina A. Bogati izvor vitamina i antioksidanasa  C i E te vitamina B skupine,  minerala magnezija, kalcija, željeza, kalijuma i mangana.

Ko mora biti oprezan?

Tušt sadrži oksalnu kiselinu, prirodnu supstancu koja se nalazi u nekom povrću. 100 g svježih listova sadrži 1,31 g oksalne kiseline, više nego u špinatu  (0,97 g / 100 g).

Važno je napomenuti da osobe koje imaju bubrežni kamenac trebaju izbjegavati tušt zbog oksalne kiseline koja se nalazi u njegovom sastavu.

Kako je pripremiti?

Tušt ima pomalo gorak okus i može se konzumirati sirov, kuhan ili čak kiseliti. Možete je blago pirjati na masalacu i dodati malo bijelog luka. Dodati u smoothije ili cjeđene zelene sokove. U bliskoistočnom kulinarstvu, kuhana biljka se dodaje  salati poznatoj kao ‘fattoush’. U Francuskoj su se jednaki dijelovi svježeg tušta i kiselice koristili za pripremu tradicionalne klasične supe pod nazivom ‘bonne femme’. Glomazne stabljike starijih biljaka tušta soljene su ili ukiseljene u sirćetu za upotrebu tokom zime. Pridružite mi se na nekoj od Meal prep radionica i naučite više.

Salata od tušta

  • 3 kašike maslinovog ulja ili poželjnije ulja od tikve
  • 1 kašika  svježeg limunovog sokova
  • 1 kašika fino isjeckanog ljubičastog luka
  • 1/2 kilograma paradajza (prepolovljene ili četvrtaste ako su velike)
  • 1 svežanj tušta
  • 3 kašike sjemenki tikve
  • so, biber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wholistic

Ja sam Aida,

Moje najveće i najdraže uloge u mom životu su uloge majke i supruge. Zatim, ja sam wellpreneur*, certifikovani Integrative Nutrition Health Coach.

Kategorije
Da li želiš povratiti energiju?

Preuzmi besplatan Dnevnik ishrane i započni sa promjenom već danas.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Prijava za meal prep online radionicu kuhanja

Popunite formu ispod i očekujte odgovor u roku 24h.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pošaljite upit za radionicu u vašoj kompaniji

Podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zakaži besplatnu uvodnu konsultaciju

Lični podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.