Šta je tušt?
Tušt, tušanj, portulak (lat. Portulaca oleracea) je biljka na našim prostorima koja je poznata kao samonikli korov ali ona je sve osim korova! Iz porodice sukulenata sa jestivim ukusnim listovima koje imaju blago kiselkast okus sa podtonovima limuna i papra.
Raste od ranog mjeseca juna do kraja ljeta i bila je omiljena biljka filozofa i matematičara Pitagore.
Koja ljekovita svojstva ima?
Ima samo 16kcal/100gr, nema masnoća i obiluje dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima.
Svježi listovi sadrže više omega 3 masnih kiselina (alfa linolensku kiselinu) nego ijedna zelena biljka. 100 grama svježeg tušta omogućava oko 350 mg α-linolenske kiseline.
Istraživači na Univerzitetu u Teksasu ističu da ova izuzetna biljka takođe sadrži 20 puta više melatonina nego u bilo kojem drugom voću i povrću.
Melatonin je hormon koji često nazivaju i “hormonom tame” jer nam omogućava da lakše utonemo u san. Više o melatoninu u nekom od sljedećih postova.
Ova moćna trava je takođe odličan izvor vitamina A.
Bogati izvor vitamina i antioksidanasa C i E te vitamina B skupine, minerala magnezija, kalcija, željeza, kalijuma i mangana.
Ko mora biti oprezan?
Tušt sadrži oksalnu kiselinu, prirodnu supstancu koja se nalazi u nekom povrću. 100 g svježih listova sadrži 1,31 g oksalne kiseline, više nego u špinatu (0,97 g / 100 g).
Važno je napomenuti da osobe koje imaju bubrežni kamenac trebaju izbjegavati tušt zbog oksalne kiseline koja se nalazi u njegovom sastavu.
Kako je pripremiti?
Sveže, sirovo lišće se može koristiti kao salata i kao povrće.
Blago pirjati na masalacu i dodati malo bijelog luka.
Dodati u smoothije ili cjeđene zelene sokove.
Recept – Salata od tušta
- 3 kašike maslinovog ulja ili poželjnije ulja od tikve
- 1 kašika svježeg limunovog sokova
- 1 kašika fino isjeckanog ljubičastog luka
- 1/2 kilograma paradajza (prepolovljene ili četvrtaste ako su velike)
- 1 svežanj tušta
- 3 kašike sjemenki tikve
- so, biber