Šta je tušt?
Tušt, tušanj, portulak (lat. Portulaca oleracea) je biljka na našim prostorima koja je poznata kao samonikli korov ali ona je sve osim korova! Iz porodice sukulenata sa jestivim ukusnim listovima koje imaju blago kiselkast okus sa podtonovima limuna i papra.
Raste od ranog mjeseca juna do kraja ljeta i bila je omiljena biljka filozofa i matematičara Pitagore. Čak je i Hipokrat otac moderne medicine spominje. Ali, rijetko spominjana činjenica je da je Hipokrat bio i astrolog te je liječio putem elemenata vode, vatre, zraka i zemlje. Tušt predstavlja elemenat vode i mjesec.
Davno su i naši preci živjeli po mjesečevim fazama. Sijali su sjeme i požnjeli svoje bašte po lunarnom ciklusu, lovili su i sakupljali uz njenu punu svjetlost, a žene su imale menstruaciju. Rudolf Steiner otac Waldorfske pedagogije, biodinamičkog vrtlarstva pisao je o ciklusima nebeskih tijela i uzgoju biljaka. I danas Demeter (organska certifikacija) primjejuje ove principe. U medicinskoj astrologiji kaže se da mjesec vlada našim limbičkim (emocionalnim) sistemom i biološkim ritmovima. Ironično, naš mozak, gdje se nalazi naš limbički sistem, jedna je od regija u našem tijelu koja sadrži najviše vode. Poput okeana, trenutna lunarna energija stoga može imati duboke efekte na naše emocionalno stanje.
Koja ljekovita svojstva ima?
Ima samo 16kcal/100gr, nema masnoća i obiluje dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima.
Svježi listovi sadrže više omega 3 masnih kiselina (alfa linolensku kiselinu) nego ijedna zelena biljka. 100 grama svježeg tušta sadrži oko 350 mg α-linolenske kiseline.
Istraživači na Univerzitetu u Teksasu ističu da ova izuzetna biljka takođe sadrži 20 puta više melatonina nego u bilo kojem drugom voću i povrću.
Melatonin je hormon koji često nazivaju i “hormonom tame” jer nam omogućava da lakše utonemo u san. Ova moćna trava je takođe odličan izvor vitamina A. Bogati izvor vitamina i antioksidanasa C i E te vitamina B skupine, minerala magnezija, kalcija, željeza, kalijuma i mangana.
Ko mora biti oprezan?
Tušt sadrži oksalnu kiselinu, prirodnu supstancu koja se nalazi u nekom povrću. 100 g svježih listova sadrži 1,31 g oksalne kiseline, više nego u špinatu (0,97 g / 100 g).
Važno je napomenuti da osobe koje imaju bubrežni kamenac trebaju izbjegavati tušt zbog oksalne kiseline koja se nalazi u njegovom sastavu.
Kako je pripremiti?
Tušt ima pomalo gorak okus i može se konzumirati sirov, kuhan ili čak kiseliti. Možete je blago pirjati na masalacu i dodati malo bijelog luka. Dodati u smoothije ili cjeđene zelene sokove. U bliskoistočnom kulinarstvu, kuhana biljka se dodaje salati poznatoj kao ‘fattoush’. U Francuskoj su se jednaki dijelovi svježeg tušta i kiselice koristili za pripremu tradicionalne klasične supe pod nazivom ‘bonne femme’. Glomazne stabljike starijih biljaka tušta soljene su ili ukiseljene u sirćetu za upotrebu tokom zime. Pridružite mi se na nekoj od Meal prep radionica i naučite više.
Salata od tušta
- 3 kašike maslinovog ulja ili poželjnije ulja od tikve
- 1 kašika svježeg limunovog sokova
- 1 kašika fino isjeckanog ljubičastog luka
- 1/2 kilograma paradajza (prepolovljene ili četvrtaste ako su velike)
- 1 svežanj tušta
- 3 kašike sjemenki tikve
- so, biber