Da li ste čuli za Plave zone?
Plave zone su mjesta na svijetu u kojima je najveća koncentracija dugovječnih ljudi. Demografi su smislili taj izraz dok su istraživali jedno takvo područje u Sardiniji. Popularizacija naziva i samog projekta desila se kada je Dan Buettner napisao priču o “Tajnama dugovječnosti” za National Geographic. Plave zone su Sardinija u Italiji, Okinawa u Japanu, Kostarica i Loma Linda u Kaliforniji.
Kada govorim o hrani, uvijek naglašavam da je hrana puno više od onoga što jedemo na tanjiru. Ona jeste bitna puzla ali je samo dio slagalice holističkog koncepta života i zdravlja. Plave zone nam upravo to i pokazuju. Kako u svojoj ličnoj ekologiji stvoriti svoju Plavu zonu?
To je kako je Dan Buettner nazvao “Devet moćnih pouka” i pokrivaju sljedeća životna područja. Šta učiniti kako bi živjeli duže i zdravije? Kako ramišljati? Koje namirnice jesti? Kako graditi društvene odnose koji podupiru naše dobre navike?
1. Krećite se prirodno
Dugovječni ljudi ne trče maraton. Naprotiv, oni se bave redovno, laganom fizičkom aktivnosti, koja je često dio dnevne radne rutine. Šetajte. Družite se sa ljudima. Zasadite vrt. Radite jogu. Uspori polako.
2. Hara Hachi Bu
Stari ljudi sa Okinawe u Japanu prije jela pjevuše izreku hara haci bu koja podsjeća da prestanu jesti kada im želudac bude 80% pun. Dakle, nema prejedanja? Čemu smo svi skloni jer, okolina na nas jako utiče. Jedite sporije. Hranu poslužujte u manjem posuđu. Jedite svjesno. Jedite sjedeći, a ne u pokretu. Najveći obrok jedite do podne. Kasno poslije podne ili naveče jedite manje obrok.
3. Biljna hrana
Zatim, smanjite meso i izbjegavajte prerađenu hranu. Mahunarke, žitarice, orašasti plodovi , povrće i voće uzgojeo u vlastitoj bašti ključ je i osnov ishrane stogodišnjaka. Meso su jeli samo u malim količinama kada bi im bilo dostupno ili kada bi imali neke proslave.
4. Grožđe života
Čašica vina ili sakea (rižina rakija) na Okinawi. To je ritual sa jednom čašicom ili u druženju sa prijateljima. Da bi imalo pozitivan učinak na zdravlje ne smije se pretjerivati jer onda ima suprotan učinak. Crveno vino u sebi sadrži polifenole koji su jak antioksidans.
5. Ikigai
Ikigai, kako ga u Japanu nazivaju, a Nicoyanci ga nazivaju plan de vida, ali u obje kulture slobodan prevod ove fraze bio bi “zašto se budim ujutro”. Pronađite svrhu u životu. Stogodišnjacima sa Okinawe svrsishodan život nameće ulogu odgovornosti i osjećaj sa su potrebni iako su već prevalili stotu. Razmislite šta strastveno volite? Šta vas čini sretnim? Šta vas zabavlja? Kako najviše volite koristiti svoje talente ? Šta vam je uistinu važno u životu? Naučite nešto novo.
6. Naučite usporiti
Nađite vremena da se riješite stresa. Smanjite buku oko sebe i u sebi. Ustanite ranije kako bi se organizovali i sa takvom energijom uđite u novi dan, a ne sa osjećajem stresa i preplavljenosti. Meditirajte. Umirite se. U miru možete čuti onaj tihi glas intuicije.
7. Pripadajte nekome
Zatim, pronađite svoju religiju, duhovnost ili pripadnost nečemu.
8. Voljeni na prvom mjestu
Neka vam porodica bude na prvom mjestu. Neka vam makar jedan porodični obrok bude svetinja. Bez mobitela, televizora. Samo vi svi skupa na okupu.
9. Pravo pleme
Okružite se sa ljudima sa kojima dijelite iste životne vrijednosti. Pronađite svoje “pleme”. Stvorite lični unutrašnji krug prijatelja. Budite ljubazni i zahvalni.
Hrana je puno više od onoga što dolazi na tanjiru. Ono što svakodnevno unosimo u tijelo putem ishrane je sekundarna hrana. Primarna hrana je jako bitna i uglavnom je ne doživaljavamo na taj način. To je fizička aktivnost koju radite ili ne, to je posao koji volite ili ne volite, to je veza u kojoj se nalazite ili ne, ostvarenost na polju karijere ili duhovna praksu. Dakle, primarna hrana nas hrani iznutra i ne može biti kompenzovana bilo kojom namirnicom, čak i u slučaju potpuno izbalansirane ishrane. Stoga, ljubav, zagrljaji, dodir, poljupci, tople kupke, masaža, meditacija, muzika, zabava, sloboda, izražavanje, priroda, druženje sa prijateljima i druge životne stvari hrane i ispunjavaju našu dušu. To je sve ono čega smo često svjesni možda često i nesvesni ili jednostavno lijeni da to promjenimo.
Kada je primarna hrana uravnotežena i kada živimo svrsishodno i ispunjeno, hrana koju jedemo postaje sekundarna.
O prmarnoj i sekundarnoj hrani možete pogledati više ovdje.
Ili mi se pridružite na Wholistic Krug program i saznajte više.