Jedimo sezonski. Recept za zapečeni crveni luk.

Jedimo sezonski

Jedimo sezonski. Recept za zapečeni crveni luk.

Jesen je konačno zakucala na naša vrata. I kako se sve  polako  mijenja u našoj okolini  tako se mijenja puno toga i u nama. Polako naš organizam počinje žuditi za drugačijom vrstom hrane.  Da li li osjećate? Kako zimi žudite za nečim što će vas ugrijati? Ljeti za nečim laganijim  što će vas rashladiti.

I mi se mijenjamo u skladu sa našim biološkim satom koji se mijenja sa vanjskim sezonskim satom.

Nedavno sam čitala jednu od knjiga Rudolfa Stenera inače začetnika Waldorfske škole, biodinamičkog uzgoja hrana (da uprostim još napredniji način organskog uzgoja namirnica koji je usklađen ne samo sa ciklusima godišnjih doba nego i ciklusima i dešavanjima na nebu).

Danas, kada osjetite glad ili žeđ, uvijek možete otvoriti frižider ili slavinu sa vodom. Kada svjetlost izblijedi, možete uključiti prekidač za svjetlo. Biljke nemaju tu slobodu da mogu odabrati što i kada  će jesti ili u kojoj mjeri će biti izložene svjetlu. Duboko ukorjenjene u tlu, posve su ovisne o onome što im priroda nudi-svjetlost i toplinu sunca, vodu iz izvora, jesenju kišu ili zimsku hladnoću ili tamu. Biljke koje jedemo, za razliku od nas, ipak bi trebale biti blisko usklađene sa ciklusima godišnjih doba.

Uzgoj usjeva hidropona i umjetnog svjetla te dostava hrane avionima u zamrzivačima koje nadziru računari, omogućili su nam odabir gotovo svakog povrća kojeg poželimo, 365 dana u godini.  Jagode zimi. Što da ne? Hmmmm.

Ali, druga strana medalje je ta da su kultivirane biljke izbačene iz ritma godišnjih doba, čime je i nas zadesila ista sudbina. Najbolji način  da se uskladimo sa ritmom i prirodnim ciklusima godišnjih doba jeste taj da uzgojimo baram nešto vlastite hrane.

Zato, jedimo sezonski. Jedimo lokalno. Jedimo organsko.

Nedavno sam baš imala interesantan dijalog kada je komšija molio da neko ubere šljive i jabuke iz njegovog dvorišta.

” Jer, niko ne želi da bere. Lakše im je da odu u prodavnicu i kupe! ” Zvuči poznato?  Te iste jabuke iz naše bašte sadrže dobre bakterije koje su  bliže bakterijama koje nastanjuju našu  crijevnu  floru, imaju veći udio minerala i vitamina nego one koje držimo u hladnjačama, a još su i špricane. Jedimo sezonski. Takve namirnice  u svom sastavu tada imaju najveću koncentraciju hranjivih sastojaka.

Ovaj recept je posveta jednoj namirnici koja po biodinamičkom uzgoju  obrađuje se  i priprema za sadnju  u dane korijenja. Korijenje je dobro zato što nas “uzemljuje” i po recimo makrobiotici preporučuje se njegova konzumacija u jesen.

 

 

Jedimo sezonski Jedimo sezonski

 

RECEPT

  • 1 kg ljubičastog luka
  • aceto balsamico, (pokušajte pronaći pravu stvar, da u sebi ne sadrži karamel boju)
  • so, biber
  • začini po želj. Ja sam stavila svježe grančice timjana i ružmarina.

Luk isjeći na krugove debljine 0,5 m . Ploške složiti u pleh sa svim sastojcima i zaliti acetom balsamicom.Prekriti papirom za pečenje. Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stepeni. Poslije toga smanjite na 180 stepeni i pecite nekih 20 minuta. Ali, pazite! Budite na oprezu ima tendenciju da zagori!

U slast!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wholistic

Ja sam Aida,

Moje najveće i najdraže uloge u mom životu su uloge majke i supruge. Zatim, ja sam wellpreneur*, certifikovani Integrative Nutrition Health Coach.

Kategorije
Da li želiš povratiti energiju?

Preuzmi besplatan Dnevnik ishrane i započni sa promjenom već danas.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Prijava za meal prep online radionicu kuhanja

Popunite formu ispod i očekujte odgovor u roku 24h.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pošaljite upit za radionicu u vašoj kompaniji

Podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zakaži besplatnu uvodnu konsultaciju

Lični podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.