Nesvjesno jedenje

Znate li šta je nesvjesno jedenje i kako nesvjesno pretvoriti u svjesno?

Kada smo na autopilotu, nesvjesni možemo provoditi dan uopće ne znajući o tome šta, zašto ili koliko jedemo. Ovaj nedostatak veze um-tijelo često se naziva nesvjesnim jedenjem. Budući da su naše navike tako ukorijenjene, možda čak i nećete shvatiti da ste nesvjesni ili emocionalni, jer te dvije stvari su često povezane.

Vidite, kao bebe posjedujemo urođenu sposobnost da reguliramo unos hrane i da slušamo svoje tijelo i jedemo tačno ono što i koliko nam treba. Međutim, kako odrastamo, vanjski faktori poput pravila o ishrani, najnoviji prehrambeni trendovi, društvene norme, životni zahtjevi i industrija hrane i marketing hrane ometaju našu sposobnost da pravilno poštujemo i hranimo svoje tijelo. Mnoge odrasle osobe gube dodir sa svojim tijelom. Naučili smo da dajemo drugima moć i oduzimamo je vlastitom tijelu. Izgubili smo moć da slušamo svoju intuiciju i da buka uma nadjača govor tijela i srca.

Tipična situacija je nošenje hrane za radni sto i jedenje pred računarom uopće ne obraćajući pažnju koliko, čega i za koliko vremena pojedemo! Nesvjesno jedenje.

Ili, dođete kući napravite obrok. Uglavnom natrpate tanjir i onda sjednete pred TV ili mobitel i sve pojedete. Zvuči poznato? Kao rezultat  pojedemo veće količine hrane nego bi inače pojeli. Nesvjesno jedenje.

Nesvjesni pojedete i veću količinu hrane nego što biste je pojeli svjesno jedeći. Ali , problem je da toga niste uopće svjesni!

Oko 95% misli koje prolaze kroz naš mozak su nesvjesne misli. Dnevno kroz mozak prođe i 60.000 misli.

Zamislite koliko te misli kojih nismo svjesni upravljaju našim životom? Neke nam služe, a neke nam ne dozvoljavaju da idemo napriijed i sa njima kreiramo realnost koju živimo. Koliko ste zapravo svjesni?

Neke navike koje su automatske kao što je pranje zuba kada ustanete rade u našu korist ali šta je sa navikama koje nas ne služe i kojih nismo svjesni? Pitajte se. Jer, mozak voli da mu postavljate pitanja i da nalazi kreativna rješenja. Ali, mi smo prestali slušati.

Kako riješiti problem sa nesvjesnim jedenjem?

  • Postati svjestan navike.
  • Sjedite i opustite se za stolom udahnite i uzmite viljušku i nož u ruke.
  • Započnite s obrokom da biste vježbali pažljivo jesti, fokusirajući se na iskustvo jedenja i ništa drugo. Polako žvaćite hranu i primijetite okus, teksturu i osjećaj ustima onoga što jedete. Usredotočite se na to kako se mijenjaju ukus, teksturau i okus dok polako žvaćete, a zatim gutate. Pokušajte uživati u hrani da aktivirate sva osjetila pomirišite je, okusite, pogledajte je i onda stavite u usta. Uživajte u svakom zalogaju.
  • Polako žvačite hranu i pokušajte uraditi vježbu da svaki zalogaj svjesno žvaćete 20 puta.
  • Jedući polako šaljete signale i svom mozgu da je hrana na putu. Potrebno je cca.10 minuta da mozak registruje signal da je hrana tu.
  • Jedete iz kesica, kontejnera, kutija ili direktno iz frižidera. Jedete stojeći, berući, grabeći ono što vam se sviđa? Često grickate tokom dana i zapravo nikada ne sjedajući za sto? Kada je hrana prisutna, a da ne sjednemo za sto, skloni smo nesvjesnom prejedanju, a da to ni ne shvaćamo.

Moramo vježbati svoj mozak da bismo prepoznali obrasce i to znači da moramo jesti, usporiti i postati svjesniji obrazaca. Prvi korak je postati svjestan obrazaca. A onda naučiti kako uraditi drugačije.

“Ne možemo promjeniti problem sa istim stanjem svijesti koji ga je i uzrokovao.”

Albert Einstein.

Treba vremena ali, vremena uvijek imamo dovoljno. Vrijeme je samo izgovor. Koliko nam je nešto bitno da bi smo ga u to investirali? O ovome svemu  posebno radimo u sklopu Wholistic Krug programa.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wholistic

Ja sam Aida,

Moje najveće i najdraže uloge u mom životu su uloge majke i supruge. Zatim, ja sam wellpreneur*, certifikovani Integrative Nutrition Health Coach.

Kategorije
Da li želiš povratiti energiju?

Preuzmi besplatan Dnevnik ishrane i započni sa promjenom već danas.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Prijava za meal prep online radionicu kuhanja

Popunite formu ispod i očekujte odgovor u roku 24h.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pošaljite upit za radionicu u vašoj kompaniji

Podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zakaži besplatnu uvodnu konsultaciju

Lični podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.