Zašto cheat meal nije dobra ideja?

Zasto cheat meal nije dobra ideja

Mozak  i cheat meal?

Možda ste čuli u posljednje vrijeme izraz neuroplastičnost?  Neuroplastičnost se odnosi na sposobnost mozga da se prilagođava i uči. Kad naučimo nešto novo, stvaramo nove veze između naših neurona u mozgu. Preusmjerili smo svoj mozak da se prilagodi novim okolnostima. To se događa svakodnevno, ali je i nešto što možemo ohrabriti i stimulirati.

Zašto je to bitno i kakve veze ima sa hranom? Puno. Jer, onog trenutka kada uvodimo novu naviku, u ovom slučaju novi način ishrane mi počinjemo stvarati nove neuralne puteve u mozgu. Šta to znači? To znači da u tom trenutku i toj fazi ne želite cheat meal obrok.

Činjenica da onog trenutka kada odlučite da idete na dijetu. Teško je. Fali vam stara hrana, pogotovo u prvim danima. Koliko vas se susrelo makar jednom sa ovim problemom?

Žudnje za hranom javljati će se pogotovo u prvim danima uvođenja novog načina ishrane. Jer, u tom periodu vaš  mozak stvara nove konekcije u mozgu. Zato, cheat meal nije dobra ideja.

Posmatrajmo to na ovaj način. Odlučili ste da nešto mjenjate po pitanju prehrane. Želite uvesti više cjelovitih namirnica. Imate plan šta i kako to raditi. Na putu prema poslu svratite da kupite kafu i osjetite miris peciva. Pogledate to pecivo, a pecivo kao da gleda vas. Doziva vas. Poznat osjećaj?

Pljuvačka počinje da se skuplja u ustima. I dok se okrnete držite pecivo u rukama. Misleći da može proći samo još jednom. Problem sa jedenjem peciva u ovoj fazi integracije novog načina prehrane, dijete sami sebe ste osudili na neuspjeh i stalne žudnje.

Ali, tu je još nešto! Znate onaj osjećaj da ste stalno gladni kada idete na dijetu?

Stari mozak, i novo okruženje koje se promjenilo i neprestano se mjenja.

Izgladnjivanje čini vas gladnim i da jedete više kada želite manje. Vaše tijelo ide prelazi u fazu preživljavanja kada mu uskratite hranu. Mozak misli da nema hrane i idete u fazu konzervacije energije. U ovom slučaju bitno je da uz sebe imate zdraviju grickalicu kako ne biste došli u situaciju da zgrabite prvu kesicu sa čipsom sa police i pojedete je. Na svakom koraku bombardovani smo reklamama. Hranu možete pronaći od benzinske stanice pa čak i u apotekama. Porcije su se povećale.

Ne morate biti žrtva svog okruženja, možete biti i njegov arhitekta.

U bolnici u Bostonu rađena je šestomjesečna studija kojom su željeli da promjene “arhitekturu izbora” u bolničkoj kafiterij. Prvobitno, frižideri smješteni pored kasa u kafiteriji bili su ispunjeni samo gaziranim sokom. Istraživači su dodali vodu svakom od njih. Pored toga, postavili su korpe sa flaširanom vodom pored mjesta za hranu širom prostorije. Sokovi su još uvijek bili u primarnim frižiderima, ali voda je sada bila dostupna na svim lokacijama za piće. U naredna tri mjeseca, broj prodatih sokova u bolnici smanjio se za 11,4 %. U isto vrijeme prodaja flaširane vode povećana je za 25,8 %. Slična podešavanja napravili su i sa hranom. Ljudi često biraju proizvode ne zbog onoga što jesu, već zbog toga gdje su. Ako na poslu imate mjesto gdje se nalaze krofne, preciva, slatikiši, biće teško da se tu i tamo ne uzme nešto.

Okolina je nevidljiva ruka koja oblikuje ljudsko ponašanje, a da toga uglavnom nismo svjesni.

Ne smijem to jesti. To je zabranjena hrana. 

Neke su od misli koje vam prolaze kroz glavu .Zakoračite u stanje znatiželje i brige o sebi na način da se pitate. Zašto bih to pojela? Da li me to pecivo njeguje i hrani ili će mi izazvati osjećaj krivnje? Kako ću se osjećati nakon što ga pojedem?

Sva ova pitanja vode nas ka nečemu ko želimo postati. Stvaranja novog identiteta u procesu promjene. Pitajte se ko želite postati?

Želim postati osoba koja se dobro osjeća u svom tijelu. Osoba sa manje stresa i grižnje savjesti. Osoba sa više energije.

Mindfulness je trening mozga koji pomaže prekidanju nesvjesnih emocionalnih obrazaca. Pomaže nam obratiti pažnju na ono što se dešava sada, ovdje otvoreno i sa znatiželjom umjesto zabrana.

Koliko puta ste bili na dijeti? 

Dijete stvaraju loš odnos prema hrani dijeleći je na dobru i lošu. Stvaraju uvjerenje da nismo u stanju slušati svoje tijelo i šta nam ono poručuje. Da ne možemo vjerovati sebi i svome tijelu. Ono gdje nam ide fokus to jačamo. Gdje ide fokus ide energija. Fokusiramo se na dijetu, a ne na ono što želimo promjeniti i postati u tom procesu promjene. Samo 2-3% onih koji su izgubili kilograme ostanu na tvom nivou. Naravno, puno je faktora koji tu igraju ulogu, a ona koja je manje poznata je tzv. kognitivna disonanca da novo stanje (gubitak kilograma) i stara uvjerenja su u sukobu. :

“Nikada neću smršati. “
“Moja mama je imala taj problem pa imam i ja.
“Sve je to genetika.”

Tako, osoba uglavnom ima dva ishoda. Promjeniti uvjerenje ili vraćanje na staro. Isto je i sa onima koji dobiju na lutriji njihovo novo stanje i stara uvjerenja su suprotna. Što u konačnici rezultira vraćanjem na staro. (izgube novac)
Kako onda naučiti osluškivati što nam tijelo poručuje?
Kako graditi navike koje mogu postati održiv životni stil bez izgladnjivanja i dijeta? Prvi korak je postati svjestan uvjerenja koja nas sputavaju, a onda donijeti odluku i postaviti jasnu namjeru kako ih promjeniti.

Zato, razmislite sljedeći put kada uvodite cheat meal. Da li vam služi ili sami sebe sabotirate?

Ako želite započeti jedan dublji proces rada na sebi pridružite mi se na Wholistic Krug Programu.  ili za početak na Meal prep online radionici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wholistic

Ja sam Aida,

Moje najveće i najdraže uloge u mom životu su uloge majke i supruge. Zatim, ja sam wellpreneur*, certifikovani Integrative Nutrition Health Coach.

Kategorije
Da li želiš povratiti energiju?

Preuzmi besplatan Dnevnik ishrane i započni sa promjenom već danas.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Prijava za meal prep online radionicu kuhanja

Popunite formu ispod i očekujte odgovor u roku 24h.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pošaljite upit za radionicu u vašoj kompaniji

Podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zakaži besplatnu uvodnu konsultaciju

Lični podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.