Šta je to unutrašnje dijete?

Unutrašnje dijete.

Šta je to unutrašnje dijete i kako ga iscijeliti?

Koncept  unutrašnjeg djeteta pripisuje se  Carla Gustav Jung-u, koji je u svom radu opisao arhetip djeteta. Povezao je unutrašnje dijete s prošlim iskustvima i sjećanjima na nevinost, razigranost i kreativnost, zajedno s nadom u budućnost. Psihologija ga vidi kao dio ličnosti, dio našeg podsvjesnog uma. Tu su naše strahovi, brige i nevolje ali i sve one prekrasne vesele, kreativne, stvari koje smo kao malo dijete nosili u sebi i svakodnevno izražavali.

Većina nas prolazi kroz život potpuno nesvjesni ovog našeg unutrašnjeg dijela. Zapravo, naše unutrašnje dijete predstavlja naše izvorno ja – identitet koji je prvobitno procvjetao na ovom svijetu. Kada nismo svjesni svog unutrašnjeg djeteta, takođe smo potpuno nesvjesni njegovih potreba, želja i ranjavanja. Igramo samosabotirajuće obrasce i ponavljamo nesvjesne navike ne znajući da su sve ukorijenjene u unutrašnjem djetetu.

Osvještavajući svoje unutrašnje dijete i ono što nam ono pokušava reći, razvijamo više samopoštovanja, ljubavi prema sebi i unutrašnje uzemljenosti. Postajemo sposobniji da slušamo svoje autentične potrebe, poništavamo stare štetne obrasce i slijedimo svoju pravu životnu svrhu. Tu je i onaj naš autentični dio.

Unutrašnje dijete i odrastanje

Ovaj dio ličnosti formira se  mada, ne isključivo tokom prvih šest godina našeg života. U toku tih nekoliko godina naš mozak je poput spužvice i nalazimo se u blagom stanju hipnoze. Ove prve godine za čovjekov razvoj su toliko važne zato što se u to vrijeme uobličava struktura njegovog mozga, sa cjelokupnom vezom neurona i njihovim međusobnim vezama.

Zbog toga nam se iskustva koja u toj ranoj fazi stičemo sa bliskim ljudima duboko utiskuju u mozak. Neki imaju ružne, traumatične uspomene. Neki su ta iskustva duboko potisnuli. Neki misle da su imali normalno djetinjstvo, ali njihova vanjska realnost govori drugačije. Svi oni mogu imati problema sa osjećajem sopstvene vrijednosti , neprestano sumnjaju da ih partner, sagovornik, šef , prijatelji nedovoljno uvažavaju. Sami sebe ne vole dovoljno, osjećaju puno nesigurnosti. Ne mogu da razviju povjerenje i imaju slab unutrašnji oslonac. Upravo zato traže da im tu prazninu popune spoljašnje stvari. Partner, kolege, sport ili pak shoping centri. Ali, to je zamka. Ukoliko nemamo dovoljno ljubavi prema sebi, ne možemo je dobiti spolja.

Upravo ovaj dio nas unosi u naš život spontanost, zaigranost i radoznalost. Ali to je i onaj dio nas koji nosi naše najdublje tuge, strahove, ljutnju i boli.

Znakovi da vaše unutrašnje dijete treba iscjeljenje:

Reaktivnost

Možemo primijetiti kada se naše ranjeno unutrašnje dijete pojavi u našem svakodnevnom životu kada se nađete vrlo reaktivni na situacije, odjednom se osjećate vrlo odvojeno ili iritirano.

Pretjerana nezavisnost

Ovo može izgledati kao da ponavljate naraciju “Ne treba mi niko” i ne dozvoljavate sebi da tražite bilo kakvu pomoć.

Destruktivna mehanizmi

Ovo se može ogledati u previše alkohola, kupovine,  kockanja, hrane. Kao radoholičar pa čak i  previše prokrastrinacije.

Zašto je bitno iscjeliti unutrašnje dijete?

Iscjeljenjem našeg unutrašnjeg deteta počinjemo da stvaramo samopoštovanje i samopouzdanje. Čineći to, pozitivne osobine našeg unutrašnjeg djeteta imaju prostora da zablistaju. Otključavamo naše prirodne darove, svoju unutrašnju radoznalost i našu neograničenu sposobnost da volimo. Pronalaženje svog unutrašnjeg djeteta ne znači da ste nezreli ili ne želite da odrastete.

Umjesto toga, može pomoći u lakšem razumijevanju vašeg iskustva odraslih, izlječenju od bola u vašoj prošlosti i rješavanju svih budućih izazova sa saosjećanjem.

Budući da vam dodirivanje ove svijesti o sebi vašeg djeteta može pomoći da povratite osjećaj radosti i radoznalosti, to čak možete smatrati oblikom brige o sebi. Sjetite se kako ste kao djeca bili radoznali. Stalno ste propitkivali i zapitkivali. Zašto ovo? Kako ono?

Ali, kao odrasli prestanemo postavljati pitanja. Jer, postavljanje pitanja može boljeti poput fizičke boli. Nauka o mozgu pokazuje da naša sposobnost suočavanja sa drušvenim prijetnjama aktivira iste dijelove mozga koji se bave fizičkom boli.

Možda ne vidite ili ne čujete jasno svoje unutrašnje dijete, ali uspostavljanje veze s ovim dijelom sebe može dovesti do jačeg, potpunijeg osjećaja sebe.

Rad na unutrašnjem djetetu

Budite otvorenog uma

Ako ste skeptični, to je sasvim normalno. Pokušajte gledati na unutrašnji rad djeteta kao na način da istražite svoj odnos s prošlošću, ništa više. Ova perspektiva vam može pomoći da pristupite procesu sa stavom radoznalosti. Ono što naše unutrašnje dijete želi je da ga čuju , vide i da bude voljeno. Prvi korak ka iscjeljenju je svjesnost.

Osvjestite svoja principijelna uvjerenja

Nisam dovoljno vrijedna. Nisam dovoljno dobra. Vrijedim. Na teretu sam. Niko me ne vidi. Trebam da budem mila i dobra.

Rad na sebi

Naučite reći NE! Naučite postaviti granice. Uživajte više u životu. Naučite da ne moramo biti „naučeno bespomoćni“ iako živimo na ovim prostorima. Zaboravili smo da uživamo jer nas na svakom koraku hrane niskim energijama straha. Uživanje je povezano sa svješću. Ne možemo uživati nesvjesni i ukoliko isključujemo naših pet čula. Vjerujte više u sebe. Razvijajte intuiciju i naučite da se više prepustite. Jer, iza velike kontrole stoji i veliki strah.

Posmatrajte djecu dok se igraju

Djeca vas mogu naučiti mnogo o životu, od pronalaženja radosti u malim stvarima do življenja usadašnjem trenutku. Ako se trudite prisjetiti ugodnih iskustava iz djetinjstva, uključivanje u kreativnu igru s djecom može vam pomoći da oživite ova sjećanja i vratite vas u dodir sa uživanjem u jednostavnijim danima. Šta ste voljeli raditi kao dijete? Što vas je veselilo? Gdje ste uživali provoditi vrijeme?

Vođenje dnevnika

Namjera vođenja dnevnika je stvoriti siguran prostor za vas (i u ovom slučaju, vaše unutrašnje dijete) da se iskreno izrazite bez očekivanja vanjskog svijeta. To može izgledati kao da sjedite i jednostavno pitate svoje unutrašnje dijete kako se danas osjeća. Razgovarajte sa svojim unutrašnjim djetetom. Možete kupiti i knjigu ili  radnu svesku koja može poslužiti kao vrsta dnevnika Moja iskrena preporuka je za knjigu i dnevnik Stefanie  Stahl  Dijete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj.

Potražite dodatnu pomoć

Ako dopiranje do vašeg unutrašnjeg djeteta izaziva nelagodu ili bolne emocije, uključujući tugu, traumatska sjećanja i osjećaj bespomoćnosti ili straha potražite stručnu pomoć.

Filter kroz koji posmatramo svijet

Naš mozak uči kondicioniranjem. Što češće ponavljamo neke misli one postaju naša uvjerenje i naša istina. Postaje filter  kroz koji posmatramo svijet oko nas i kreiramo ga. Principijelna uvjerenja su često duboka i nesvesna uvjerenja o sebi samima. Većina ljudi u sebi nosi pozitivna i negativna uvjerenja. Sami kreiramo vlastitu stvarnost, a taj proces odvija se automatski i nesvjesno sve dok ga neosvjestimo. Ako ga postanemo svjesni to je prvi korak ka promjeni.

Jer, svoju stvarnost možemo izmjeniti, a paralelno sa njom i svoje misli, osjećanja i postupke.

 „To je aktualni nivo saznanja naučnika koji se bave proučavanjem, a  ne samo nekakva ezoterija“ 

Stefanie Stahl, psiholog, psihoterapeut

U sklopu Wholistic Krug programa  učimo kako raditi na sebi i kako je to jedno cjeloživotno putovanje povratka sebi nakon slojeva i slojeva kondicioniranja da smo zaboravili šta je naša istina, a šta tuđa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wholistic

Ja sam Aida,

Moje najveće i najdraže uloge u mom životu su uloge majke i supruge. Zatim, ja sam wellpreneur*, certifikovani Integrative Nutrition Health Coach.

Kategorije
Da li želiš povratiti energiju?

Preuzmi besplatan Dnevnik ishrane i započni sa promjenom već danas.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Prijava za meal prep online radionicu kuhanja

Popunite formu ispod i očekujte odgovor u roku 24h.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pošaljite upit za radionicu u vašoj kompaniji

Podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zakaži besplatnu uvodnu konsultaciju

Lični podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.