Grounding i forest bathing

Forest bathing i grounding

Zašto je bitno uzemljiti se i biti u prirodi?

Forest bathing i grounding.  Znam, možda zvuči ezoterično, mistično, spiritualno. Pa vjerovatno i jeste teško povjerovati našem logičnom umu. Ali, željela sam  istražiti koliko naučne istine ima u tome. Odrasla sam u porodici gdje je logika na cijeni. Zato, sam dugo vremena bila vođena samo logičkim umom i zaključivanjem na osnovu činjenica. Odrastala sam uz pojmove “balans elektrolita”  ili “peristaltika crijeva” koje mi je neprestano ponavljala moja mama. Zašto ovo sve govorim i pravim ovakav uvod?

Čisto da budete otvorenog uma i da istražujete, educirate i motivirate sebe na promjenu. Da aktivirate i onaj drugi intuitivan dio mozga koji je uvijek povezan sa prirodom. Samo smo zaboravili. Zato želim da se sjetite. Makar kroz prizmu logičkog uma. Mada vjerujem da intuitivno duboko u sebi to osjećate.

Forest bathing

Nova istraživanja, poput studije časopisa Journal of Adolescent Health, koja je otkrila da tinejdžeri koji imaju više pristupa zelenom prostoru imaju tendenciju da budu sretniji. Čitavo naše tijelo konstantno komunicira i djeluje u tandemu s našim okruženjem. Ali, kako nas nešto tako jednostavno kao što je “trošenje “vremena vani možda može učiniti zdravijim i sretnijim?

Kada dišete u šumi, udišete koktel bioaktivnih supstanci koje oslobađaju biljke. Jedna od ovih grupa supstanci se naziva terpeni. Obično se nalaze u lišću, borovih iglica, debla i debele kore nekih stabala. Mi apsorbujemo ove gasovite terpene delimično kroz našu kožu. Ali, posebno kroz pluća. Terpeni se nalaze takođe u žbunju, biljakama, zajedno sa gljivama, mahovinama i paprati. Čak i tanki slojevi lišća na šumskom tlu ih ispuštaju. Dakle, ako ste napolju i vidite bilo kakav materijal od drveta dobijate dozu terpena. Šetnja u šumi može biti i vid meditativne aktivnosti kojom umirujete um i aktivirate parasimatički sistem tzv. “rest and digest “.

Grounding

Hodanje bosih nogu, također poznato kao “uzemljenje”,  prešlo je od zaglušujućeg i zaigranog trenda, do znanstveno istražene prakse s nizom izvanrednih zdravstvenih prednosti. Prednosti  poput povećanja antioksidanasa, smanjenja upale i poboljšanja sna. Ovde razbijam mitove i fokus stavljam na prednosti podržane naukom.

Uzemljenje znači hodati bos po zemlji, travi ili pijesku (tj. bilo kojoj prirodnoj površini), sjediti, ležati. Dakle, da biste iskoristili navedene prednosti, možda ćete morati sići sa trotoara.

Rane studije pokazuju da zdravstvene koristi dolaze iz odnosa između naših tijela i elektrona u zemlji. Planeta ima svoj prirodni naboj i čini nam se da bolje radimo kada smo s njom u direktnom kontaktu.
Zemlja je poput gigantske baterije koja sadrži prirodni, suptilni električni naboj – posebnu vrstu energije prisutne u zemlji. Radi sigurnosti i stabilnosti gotovo je sve u električnom svijetu povezano sa zemljom, bilo da je u pitanju elektrana ili vaš hladnjak. To znači termin “prizemljen”, a prizemljenje se odnosi i na ljude. Da li ste ikada pomislili zašto spavate bolje na moru? Sunce, izležavanje na plaži , zemlja učine svoje.

Amerikanci kao uvijek nađu načina da sve komercijaliziraju pa su napravili i podloge za grounding (uzemljenje) na kojima možete spavati i kod kuće. Kad ste električno uzemljeni i kada održavate svoje telo na zemljinom električnom potencijalu, osjećati ćete se smirenije, balansirano, manje stresno, manje napeto, imaćete bolji i lakši san.
Sve u svemu, dobro se osjećate. Svi smo mi i energetska bića. Više o tome pročitajte ovdje.

 

Mnogi ljudi žive sa svakodnevnim bolovima i stalnim stresom, anksioznošću, depresijom i umorom. Znači, osjećaju se slabo, nisu centrirani, snažni ili čvrsti. Ali, liječnici često ne mogu pronaći uzrok i pribjegavaju propisivanju lijekova koji proizvode nuspojave poput umora, lošeg raspoloženja i glavobolje.

Koje su iscjeljujuće prednosti uzemljenja (grounding) ?

Naime, naučna istraživanja u posljednjem desetljeću pokazuju da naša tijela mogu biti zaštićena i potpomognuta – i da se osjećamo bolje – kada smo električno povezani sa Zemljom. Smanjena razina upale i boli, smanjeni nivoi stresa, poboljšana cirkulacija…

Osim toga, čak i lagana šetnja može osloboditi endorfine. Konačno, hodanje može postati više od vježbanja; može postati oblik iscjeljenja, uklanjajući naš stres i zamjenjujući ga dobrobiti na fizičkom i mentalnom nivou.
Kao što jedno od istraživanja izvodi zaključak:

«Akumuliranje iskustava i istraživanje uzemljenja, ukazuju na stvaranje jednostavne, prirodne i dostupne zdravstvene strategije protiv hronične upale, koja jamči ozbiljnu pažnju kliničara i istraživača. Čini se da naša živa matrica, sama tkanina tijela, služi kao jedan od naših primarnih antioksidativnih odbrambenih sustava. Kao što objašnjava ovaj izveštaj, sistem koji zahteva povremeno punjenje provodljivim kontaktom sa zemljinom površinom – „baterijom“ za ceo planetarni život – da bi bio optimalno efikasan.»

Uzemljenje i energetski centri

Sa stanovišta energetske psihologije. Prvi energetski centar čakra, pomaže nam da se uzemljimo. Gradi osnove na kojima baziramo svoj život. Ovde uzemljujemo sebe i sidrimo našu energiju za manifestaciju. U osnovi je osjećaj preživljavanja i sigurnosti u vezi fizičkog, tjelesnog i finansijskog dijela našeg života. Potreba za sigurnošću može da preovladava i da postanemo uplašeni za posao, fizičku sigurnost, dom i zdravlje. Kada je blokirana njome upravlja strah.

Kako osnažiti ovu čakru?  Možete osnažiti ovu čakru tako što ćete da provodite više vremena u prirodi, bavite se baštovanstvom, zdravom ishranom i povezujete kroz šetnju prirodom. Kod kuće kreirajte svoje sigurno okruženje i kutak za stvaranje.

Afirmacije za prvu čakru:

Ja sam sigurana. Ja sam finansijski bezbjedna. Stvaram sa lakoćom. Hrabrija sam.

Šta se događa kada se blokira: ekstremna negativnost, ciničnost, poremećaji ishrane, zavist, zavisnost, osećaj egistencijalne ugroženosti I nesigurnost u fizičkom svetu. Osećaj da preživljavamo. Osećaj da postoje konstantni rizici.

Bolesti koje se mogu javiti kod poremećaja: bolesti zavisnosti, anoreksija, hladna stopala, opstipacija ili dijareja, kolitis, neplodnost i sterilitet, hemoroidi, problemi sa karlicom, impotencija, svrab, skočni zglob, bolesti repnog dela kičme, paranoja, problemi sa kičmenom moždinom, gojaznost, bolesti debelog creva.

Ukoliko ste zainteresovani da spoznate više prijavite se na Wholistic Krug program i naučite energiju da radi za vas.

 

 

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wholistic

Ja sam Aida,

Moje najveće i najdraže uloge u mom životu su uloge majke i supruge. Zatim, ja sam wellpreneur*, certifikovani Integrative Nutrition Health Coach.

Kategorije
Da li želiš povratiti energiju?

Preuzmi besplatan Dnevnik ishrane i započni sa promjenom već danas.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Prijava za meal prep online radionicu kuhanja

Popunite formu ispod i očekujte odgovor u roku 24h.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pošaljite upit za radionicu u vašoj kompaniji

Podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zakaži besplatnu uvodnu konsultaciju

Lični podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.