Zašto sam stalno umorna i pospana?

Umorna i pospana?

Zašto sam stalno umorna i pospana?  Zašto nemam energije? Umorna od umora? Hronični stres doprinosi padu energije i mentalnom umoru — često čak i ne shvaćamo da se ove fiziološke promjene dešavaju.

Uporni stres dovodi do toga da sistem stresa našeg tijela (poznat kao  hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda ili HPA osa) ostaje u stanju pripravnosti, obično neko vrijeme. To znači da se naša tijelo stalno suočava s nizom hormona stresa, poput kortizola. Danas je stres u našoj glavi. S vremenom se osjećamo umorno i iscrpljeno, postajemo iscrpljeni prije nego što započnemo svoj dan.

Čak i tokom relativno stabilnog vremena, nivoi naše energije mogu prirodno rasti i opadati. Za mnoge ljude, energija pada u popodnevnim satima. Razlog? Npr. konzumiranje  teško probavljivog doručka ili ručka. Pojedete nešto teško probavljivo  npr. prerađeno meso, kao što su kobasice, ćevapi i pita.

Umorna i pospana po TKM

Vrijeme oko 15h je po tradicionalnoj kineskoj medicini i vrijeme meridijana bešike. Ovaj merdijana upravlja nervnim sistemom. Ukoliko se odmarate u ovom periodu energija vam se jako brzo može vratiti. Logično je da nakon 13-15h koje je i vrijeme merdijana tankog crijeva da nakon što ste konzumirali hranu imate vremena da je „svarite“  i malo odmorite. To je prirodno vrijeme da damo dozvolu svom probavnom i nervnom sistemu da se odmori. Ali, nažalost većina nas smo na poslu i nemamo vremena zato. Više o ovome radimo i učimo  u sklopu Wholistic Krug programa. Iako, otklanjanje kroničnog stresa nije baš jednostavno, postoji mnogo jednostavnih načina na koje se možete boriti protiv niske energije i mentalnog umora – u ovom trenutku i kroz razvijanje zdravijih svakodnevnih navika. Počnite povećavati svoju energiju uz dole navedenih nekoliko savjeta.

Jedite hranu koja daje energiju

Opet, kada sat otkuca 15:00h ako sve što želite je da se sklupčate na kauču i spavate satima, vaš doručak ili ručak  mogu imati neke veze s tim. Izbacite peciva i uvedite rastvorljiva vlakna, zdrave masti i proteinie.  Na primjer, nekim danima možete jesti toplu zobenu kašu sa maslacem od orašastih plodova (kao što je maslacod badema), orasima, cimetom i vašim omiljenim bobicama. Ostalim danima možete uživati u fritaji od jaja i povrćem.

Za ručak birajte namirnice koje povećavaju nivo kiseonika u krvi – ključ održavanje energije. To može uključivati tamno lisnato povrće, poput kelja ili spinata, mahunarke, avokado. Kada birate hranu koja povećava energiju, ne zaboravite da date prioritet okusu. Jedite hranu u kojoj iskreno uživate jer i to doprinosi vašem opštem zadovoljstvu.

Ostanite dobro hidrirani

Mnogi od nas jednostavno ne piju dovoljno vode redovno. U stvari, blaga dehidracija može uzrokovati mentalni umor i glavobolju. Dehidracija može čak i pokvariti vaše raspoloženje. Nedostatak vode u našem sistemu je problematičan na najosnovnijem ćelijskom nivou.Sedamdeset posto našeg tijela je voda. Našim ćelijama, organima i tkivima potrebna je voda da bi pravilno i optimalno funkcionirali.Ponekad nismo gladni, nego  samo žedni.

Vježbe niskog intenziteta

Redovno vježbanje povećava protok krvi, isporučujući više kisika našem mozgu i tkivima. Osim toga, vježbanje oslobađa endorfine koji poboljšavaju osjećaj energije.

Vježbanje visokog intenziteta uzrokuje umor na nekoliko načina (i može biti dodatno iscrpljujuće kada ste već, pa, iscrpljeni). Vežbanje visokog intenziteta se oslanja na anaerobne puteve, koji rade bez kiseonika, da opskrbe vaše mišiće ATP-om, molekulom koja nosi energiju koja se nalazi u ćelijama svih živih bića. Tijekom anaerobne proizvodnje ATP-a nakuplja se više nusproizvoda, uključujući laktat koji može doprinijeti zamoru mišića.

Intenzivan trening također uzrokuje nervni umor. Kada određeni neurotransmiteri govore našim mišićnim vlaknima da se kontrahiraju tokom vježbanja, naš sistem se zamara. Kontrakcija mišića, dodaje ona, takođe može postati manje efikasna, što dovodi do sagorevanja. Uvedite tjelovježbu koja vam vraća energiju.

Vježbe disanja za umor i pospanost

Većina ljudi diše zaista intenzivno ili plitko što samo ukazuje da smo pod stresom. S druge strane, sporo, kontrolirano disanje može dovesti do povećanja kisika u našoj krvi, što dovodi do više energije. Duboko disanje također može dovesti do veće isporuke kisika u mozgu, što može poboljšati kognitivne sposobnosti. Različite tehnike disanja pomažu različitoj manipulaciji energijom u tijelu.Joga nas tome može puno naučiti.

Možete praktikovati tehnike dubokog disanja tokom dana, posebno kada  osećate da vam nedostaje energije.

Dodajte pozitivne afirmacije

Uparivanje vašeg disanja sa afirmacijama može dodatno pomoći u borbi protiv niske energije, mentalnog umora i smanjenju stresa.

  • “Imam dovoljno energije da provedem dan i živim svoj život punim plućima.”
  • “Imam mentalni kapacitet da postignem sve stvari koje bih želio postići.”

Da biste stvorili lične  afirmacije, razmislite s čime se najviše borite i napravite izjavu koja vam daje ono što vam treba. Cijelim svojim tijelom morate osjećati svojom istinom.

Nađite vremena za igru

Još jedan sjajan način za punjenje i borbu protiv sagorijevanja  umora i pospanosti  je da se zaigrate kao djeca. Razmislite o tome šta vas konkretno inspiriše i što vam je zabavno.

Na primjer, možete crtati, slikati, plesati, naučiti kuhati (Meal prep)  ili provoditi vrijeme u prirodi. A ako ste u stisci s vremenom, imajte na umu da nije potrebno puno da se napunite energijom. Čak se i 10 minuta prave igre računa! Za dodatno povećanje energije (i raspoloženja!), izvodite razigrane aktivnosti napolju: sunčeva svjetlost može povećati oslobađanje serotonina, poznatog kao “hormon sreće”. Boravak napolju vam takođe može pomoći da se osećate življe. Priroda icjeljuje.

Ukoliko vam je teško da se opustite i zaigrate možda je potrebno raditi na drugom energetskom centru. Centru, gdje čuči skrivena naša unutrašnja djevojčica. Djevojčice koja je uvijek razigrana i vesela. Znatiželjna. Ona bi se stalno igrala. Blokada u ovom centru ne dozvoljava nam da ponovno budemo zaigrani. Dobar psiholog, terapeut ili energetki iscjeljitelj može puno pomoći.

Outsource ono što možete

Pokušaj da se sve  riješi može dovesti do mentalnog umora i pospanosti (da ne spominjemo i fizički umor). Olakšajte svoj teret delegiranjem odgovornosti na druge članove vašeg domaćinstva, bilo da je to vaš supružnik, djeca ili cimer. Ili razmislite koje dodatne usluge biste mogli potražiti, kao što je čišćenje kuće. Također možete pojednostaviti neke kućne poslove, kao što je korištenje pribora za obrok u nekim noćima ili naručivanje namirnica putem interneta.

Općenito, korisno je razmišljati o svojim dnevnim i sedmičnim zadacima na poslu i kod kuće. Šta je bitno da vaše domaćinstvo radi? Šta vam je najvažnije da samo vi možete da uradite? O kojim profesionalnim zadacima se zaista ne može pregovarati? Šta možete delegirati nekom drugom?

Odredite problem

Osim borbe protiv uobičajenih faktora koji potiču energiju, također je od ključne važnosti odrediti vaše individualne okidače. Odvojite malo vremena da razmislite o tome šta još u vašem životu crpi energiju. Šta vam je vraća? Počnite tako što ćete pregledati svoj dan i preispitati svoj posao i odnose. Možda ćete shvatiti da morate postaviti granice sa svojim šefom ili prekinuti vezu koja vam ne služi. Nakon malo samorefleksije, možda ćete otkriti da neke vaše navike nisu od pomoći — poput ispijanja previše kafe, stalnog provjeravanja e-pošte, izgovaranja “da” na sve, multitaskinga i hiperfokusiranja na negativno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wholistic

Ja sam Aida,

Moje najveće i najdraže uloge u mom životu su uloge majke i supruge. Zatim, ja sam wellpreneur*, certifikovani Integrative Nutrition Health Coach.

Kategorije
Da li želiš povratiti energiju?

Preuzmi besplatan Dnevnik ishrane i započni sa promjenom već danas.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Prijava za meal prep online radionicu kuhanja

Popunite formu ispod i očekujte odgovor u roku 24h.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pošaljite upit za radionicu u vašoj kompaniji

Podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zakaži besplatnu uvodnu konsultaciju

Lični podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.