Kandida

Kandida

Kako se riješiti kandide?

Tijelo sve vrijeme radi na održavanju stanja harmonije. Ekvilibrijum. Yin yang. Dobre bakterije, loše bakterije.To je stalno fino podešavanje mnogih različitih elemenata. Sa izbijanjem kandide ravnoteža  se preokrenula. Stres. Neadekvatna ishrana bogata rafiniranim namirnicama. Upotreba antibiotika. Alkohol.

Simptomi kandide :

Neobjašnjiv osećaj umora i iscrpljenosti, ili hroničan umor i fibromijalgija su uobičajeni simptomi kandide.

Problemi sa probavom, kao što su nadutost, konstipacija ili dijareja.

Problemi sa kožom kao što su ekcem, psorijaza, osip.

Razdražljivost, promene raspoloženja, anksioznost ili depresija. Tzv. Brain fog.

Vaginalne infekcije, infekcije urinarnog trakta, rektalni svrab ili vaginalni svrab. Bijeli sirasti iscjedak.

Snažna želja sa konzumiranjem šećera i drugih ugljenih hidrata.

Kakve veze imaju kandida i granice?

Unutrašnje okruženje se promenilo i loši momci su iskoristili prednost i preuzeli kontrolu nad djelovima tijela. Na emotivnom nivou možda svađa ili situacija izmakla kontroli. Granica je pređena. O tome šta mogu biti granice pročitajte ovdje.  Invazija granica izaziva ljutnju. Ljutnja stvara toplinu i iritaciju, posebno kada je zarobljena. Kvasac, kao i svi kvasci, raste na ovoj toplini. Metaforički kandida živi parazitski crpeći vaše unutrašnje resurse, vašu energiju, vašu moć. Postoje li neuravnoteženi odnosi u vašem vanjskom svijetu?

Kontrola je često omiljeni način rješavanja ovog problema. Kontrola ljutnje je možda naučena iz prošlih situacija ili preslikana od roditelja. Izražavanje granica i frustracija možda je bilo neprihvatljivo kao dijete. Možda je ljubav bila uslovljena i vi ste se osećali nezasluženo. Često postoji negativna asocijacija na sukob, umjesto toga sukob je odveden u zatvorenom prostoru. Spolja činiti, brinuti i preuzimati odgovornost za druge.Unutrašnji osjećaj zaglavljenosti ili obaveze.

Održavanje te bitke unutra oduzima ogromnu količinu energije.

Nije ni čudo da postoji nivo umora koji dolazi s ovim kao hroničnim stanjem. Postoji osjećaj nemoći u ovom stanju.

Da li ste često premoreni? Bez energije?

Kome dajete svoju moć?

Šta se osjećate nemoćnim da promijenite?

Imate li problem sa granicama ?

Kako da kažete kako se zaista osjećate?

Kandida

Kandida i zona komfora?

Zona komfora je također problem kandide. Predugo ostajanje i zglavljivanje u zoni komfora. Stagnacija energije unutar tijela. Tradicionalna kineska medicina povezuje sa povećanom količinom mukusa, vlage u tijelu koju je potrebno  „isušiti“. Povezanost sa meridijanom debelog crijeva čija funkcija je da otpusti sve ono što našem sistemu više ne služi i nije korisno. Njegova uloga je da nam omogući da razna iskustva kroz koja smo prošli možemo da pustimo da prođu kroz nas i da ne budemo vezani za njih. U suprotnom, ako nastavimo da se držimo tih iskustava, sistem počinje da nagomilava štetne emocije koje počinju da se izražavaju na različitim nivoima.

Upoznavanje i izražavanje istine o svojim osjećajima je put iscjeljenja.

Generalno, sve bolesti nastaju zbog nekog vezanog stanja emocija koje nikad nisu oslobođene.Tamo gde je čovjek zadržao mnogo negativnosti. Oslobađanjem blokada u ovom meridijanu dolazi do pročišćenja i regeneracije cjelokupnog organizma. Energetski sistem debelog crijeva je zadužen za izlučivanje otpada i na taj način on pročišćava sistem kroz otpuštanje svega što nam više nije potrebno, korisno i što ne služi ničemu. Zdrav protok energije kroz meridijan debelog crijeva nam omogućava da otpustimo negativne obrasce razmišljanja, destruktivne emocije i duhovne blokade koje stvaramo, a koje nas sprečavaju da budemo najefikasniji.

Šesti meridijan je vezan za osećaj lične vrednosti i perfekcionizam koji je zapravo jedno potpuno iracionalno uverenje da mi, drugi ljudi i stvari oko nas nisu dovoljno dobre, te stalno radimo nešto da ih popravimo, bilo sebe, bilo nekog drugog. Manjak energije u ovom meridijanu daje lažan osećaj nemoći, dok previše energije u disbalansu daje lažan osećaj važnosti.

Astrološki je ovaj meridijan povezan sa našom šestom kućom. Kućom zdravlja i bolesti, rutina, navika. Ali, i kućom službe. Kako mi sa svojom misijom i svrhom služimo ovom svijetu? Meridijan debelog crijeva želi da se ispuni svrha korisnosti i za njega je to jedino mjerilo ispravnosti. To održava naš sistem čistim. Kada spoznamo šta je to što više ne želimo da zadržimo u svom sistemu, prvi korak je da to prihvatimo. Dakle, prvo osvjestiti pa prihvatiti. EFT tehnika je savršena za ovu vrstu problema.

Za početak počnite sa tapkanjem na tačku meridijana debelog crijeva primjenjujući EFT tehniku (tehnika emocionalne slobode-energetska psihologija). Tačka se nalazi na vrhu kažiprsta. Ili posjetite nekoga ko se bavi akupunturom.

Kandida iz ugla holizma.

Dakle, pored neophodne pristupa emocionalnom, mentalnom i energetskom neophodno je tretirati i fizičko tijelo. Naše tijelo nam uvijek šalje signale. Povezanost sa tijelom jača našu intuiciju. Ali, šta ukoliko smo toliko odsječeni od svoga tijela da ne možemo osjetiti signale? Anestetiziramo osjećanja pretjeranom konzumacijom hrane, šopingom, alkoholom…

Uvedite fizičku aktivnost kako bi se energija pokrenula.

Tehnike disanja npr. Pranayama: Kapalabhati. (pročitati kontraindikacije za primjenu ove metode disanja). Joga nidra za smanjenje stresa.

Spremite sami svoje obroke bez rafiniranih sastojaka. Kako? Naučite ovdje. Uvesti u ishranu što više cjelovitih namirnica. Namirnice bogate hlorofilom. Cijedite sok od pšenične trave ili  je uzgojite i dodajte u smoothije. Omega tri masne kiseline. Ulje origana. Bijeli luk, alicin koji ima jaka antifugalna svojstva. Caprilna kiselina koje ima u kokosovom ulju. Undecylenic acid. Adekvatni probitici. Jer, problem kandide uglavnom je povezan sa sindromom iritabilnih crijeva koji dalje vode i do nutritivnih deficita. Izbacivanje mlijeka i mliječnih proizvoda, glutena, rafiniranih namirnica može pomoći. Tretirati pored crijeva , vaginalne flore u zavisnosti da li se radi o lokalizovanoj ili sistemskoj kandidijazi obavezno i jetru. Jer, u toku  „odumiranja“ otpušta se 79 različitih toksičnih spojeva u organizam. Dolazi do Herxheimerove reakcije gdje se javljaju vrtoglavice, simptomi umora, bolova i glavobolje. Simptomi se znaju u početku tretmana pogoršati.

Zato, bitno je pronaći doktora, nutricionistu koji će vam pomoći na jedan holistički način. Ali, nemojte zaboraviti vi ste ti koji imate moć da odlučite  i osjetite šta vam odgovara. Slušajte vaše tijelo. Otvorite se vašem intuitivnom vođenju kako bi ponovno vratili moć u svoje ruke.

Možete započeti sa promjenom ishrane za početak i pridružiti mi se na jednoj od online meal prep radionica. Ili  Wholistic krug programu.

 

*Članak je isključivo informativnog karaktera i služi podizanju svijesti i posmatranju bolesti iz ugla holizma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wholistic

Ja sam Aida,

Moje najveće i najdraže uloge u mom životu su uloge majke i supruge. Zatim, ja sam wellpreneur*, certifikovani Integrative Nutrition Health Coach.

Kategorije
Da li želiš povratiti energiju?

Preuzmi besplatan Dnevnik ishrane i započni sa promjenom već danas.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Prijava za meal prep online radionicu kuhanja

Popunite formu ispod i očekujte odgovor u roku 24h.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pošaljite upit za radionicu u vašoj kompaniji

Podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zakaži besplatnu uvodnu konsultaciju

Lični podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.