Coaching. Šta znači promjeniti misli kako bi promjenili život?

Coaching

Coaching. Šta znači promjeniti misli kako bi promjenili život?

Rad na mindset-u postao je sada goruća tema. Ali, to je samo jedna puzla u slagalici ostvarenja cjelovitosti ili holističkog pristupa zdravlju, životu, biznisu.

60.000 misli nam prođe kroz glavu u toku dana. 95% tih misli su nesvjesne. Samo 5% misli smo zaista svjesni. Da li ste se ikada pitali šta te podsvjesne misli rade? One kreiraju život kakav imamo. WOOOW. Ovo vam zvuči kao nešto ezoterično i nestvarno. Nešto što mi na ovim prostorima nismo naučili da nam kažu i da čujemo. Zašto?

Zato što nam je lakše da prihvatimo realnost da nam je teško. Ne može se. Država guši svaki pokušaj napretka. Živimo život iz uvjerenja o nedovoljnosti.

Da, i ja sam bila “žrtva” sistema. Sve što sam željela jeste vlastiti biznis. I kada sam ga konačno stvorila brzo sam donijela odluku. Ne želim da on vodi mene nego ja njega. Krivila sam sve oko sebe osim sebe same. Ali, sada ne krivim nikoga pa ni sebe. To je nešto najbolje u životu što mi se moglo desiti. Jer, tek nakon pada i potpunog gubitka identiteta, anksioznosti, napada panike stvorilo se nešto potpuno drugačije. Novo. Autentično. Coaching je u tome puno pomogao. I danas prakticiram praksu svakodnevnog tzv. self coachinga koji sam naučila kroz The Life Coach School 

Odlučila sam i postavila jasnu namjeru da mene neće voditi biznis nego ću ja voditi njega.

Graditi ću zvanje po svojoj mjeri. Moj novi biznis i zvanje neće biti u sukobu sa mojim osnovnim vrijednostima porodicom, slobodom… Promjenila sam misli i počela sam biti vođena osjećajima i intuicijom.

Počela sam živjeti iz namjere, a ne iz navike.

No, vratimo se na temu. Razlog zašto ne morate razmišljati o hodanju ili vožnji autom je taj što je ta funkcija – zajedno s mnogim drugim poput disanja – pod kontrolom podsvjesnog uma.

Podsvijest je prekrasan stroj. Doslovno oslobađa vaš svjesni um-dio koji je svjestan i ima želje, težnje, kreativnost. Dio koji  radi na visokom nivou razmišljanja. Ali, podsvijest nije zadužena samo za automatske naučene pokrete kao što je hodanje, vožnja auta ili pak disanje. Život iz navike.

Disanje je jedini dio autonomnog dijela našeg nervnog sistema koji može biti pod kontrolom našeg svjesnog dijela. Jogiji su to davno znali. Zato su različite tehnike disanja toliko bitne ? Jer, disanjem možemo poručiti svom tijelu da bude sigurno ili da bude u stanju stresa. Svjesno ili nesvjesno. O tehnikama disanja i samom mindsetu puno radimo u sklopu Wholistic Krug online program koji svoja vrata otvara uskoro. U okviru kojeg radimo i primjenjujemo i coaching.

Podsvijest je zadužena i za naša najdublja uvjerenja.

Dakle, na isti način na koji niste svjesni hodanja, vjerovatno niste ni svjesni ponavljajućih misli. Misli  poput : “ja nisam dovoljno dobra”, “ja sam žrtva svog okruženja” ili “ne zaslužujem ljubav”, “ja ne mogu smršati, jer i moja mama je ista”

Ove misli postaju toliko ukorijenjene od ranog djetinjstva da ih mislite tako lako kao da hodate ulicom. I ove automatske misli mogu vam donijeti mnogo borbe i boli u životu. Evo zašto.

Podsvjesni um je moćna snaga.

Misli u vašem podsvjesnom umu oblikuju vašu stvarnost mnogo snažnije od onih koje stvarate u svom svjesnom umu. Naučnici koriste sliku ledenog brijega kako bi ilustrirali razliku između svjesnog i podsvjesnog uma. Vrh ledenog brijega koji se nalazi iznad vode predstavlja svjesni um. A ostatak ledenog brijega – znatno veći dio koji je potopljen – predstavlja podsvijest.

Kada pogledate ledeni brijeg na horizontu, dio koji vidite je samo mali dio cjeline. I nemojte pogriješiti: potopljeni dio ima veću težinu.

Evo primjera kako se to odvija u životu. Pretpostavimo da želite više novca. Recimo da čak i govorite naglas pred ogledalom kako biste pojačali afirmaciju. “Želim više novca”. Shvatite da ovu afirmaciju možete ponoviti hiljadu puta. Ali, ako vaš podsvjesni um drži misao „ja sam siromašan“, to ćete stalno stvarati u svojoj stvarnosti.

I dalje ćete manifestirati nedostatak novca, bez obzira na to što svjesno govorite ili mislite. Pa čime se bavite? Kako mijenjate ove podsvjesne misli koje vas mogu sabotirati? Ponovno povezivanje podsvjesnog uma. Vježbanje u osnovi znači da ponavljate pokret ili misao koju želite dok ne postane automatska. Ponovo povezujete svoj podsvjesni um.

Prema mom iskustvu, postoji niz od 3 koraka koji koristim za podsvjesno koji je jednostavan i učinkovit.

Postanite svjesni obrazaca, kroz coaching. 

Svjesnost je uvjek prvi korak. Vidjeti znači da u vaš svjesni um unosite ono što je ranije bilo podsvjesno.

Za moje klijente to znači da su morali svjesno shvatiti da ne mogu ostvariti željeni rezultat po pitanju zdravlja. “Ja ne volim svoje tijelo”. “Mrzim se pogledati u ogledalo” . Morali su prihvatiti gdje su u sadašnjem trenutku.  Ne mogu samo preći i izgovarati afirmacije “ja sam prekrasna” , “volim svoje tijelo”.

Isto vrijedi i za podsvjesne misli poput “ja sam siromašan” ili “ja sam nedostojan”. Koristite moć svoje svijesti da vidite tu misao.

Unosite misao u svoj svjesni um. Moramo napraviti nešto što moja mentorica Brooke Castillio iz The Life Coach School naziva premoštene misli (bridge thoughts), afirmacije. Da postepeno gradimo ljubav prema sebi. Ne možemo sebi reći ” volim svoje tijelo”, a zapravo se tako ne osjećamo.

Preusmjerite svoju pažnju.

Kad podsvjesna misao ugleda svjetlo vaše svijesti, sada je možete doslovno ponovo spojiti. Kada je postanete svjesni.

Skrećete pažnju na ono što želite. Koristeći primjer “ja sam siromašna”, ne fokusirate se na samu misao, već na ono što želite. U svoj podsvjesni um sadite sjeme koje je potpuno suprotno toj misli.

“Ja sam u izobilju”. Pogledajte se u ogledalo i ponovite. “Ja sam u izobilju”. Osetite istinu te izjave u svakoj ćeliji svog tela. Želite  osjetiti obilje u srcu, oko sebe, u tijelu. Nemojte samo izgovarati te riječi niti ih misliti. Lako je reći nešto.

Trik je u tome što ovu istinu osjećate cijelim svojim bićem. Možete vidjeti, namirisati, okusiti i dodirnuti obilje. Svaki put kad usmjerite svoju pažnju na ovo novo sjeme, ovu novu misao, dopuštate mu da nikne.

Svjesnost vašeg svjesnog uma je poput sunca koje sija na sjemenu.

Vježbajte zahvalnost.

Ako je svijest poput sunca koje sja na sjemenu, zahvalnost je voda koja je također bitna za njegovo nicanje. Svijest i zahvalnost rade zajedno. Budite zahvalni na onome što sada imate. Budite zahvalni na tome gdje ste sada. Ubrzo će vaš podsvjesni um pomisliti „ja nemam cijenu“ ili „ja sam u izobilju“ ili “ja sam sama sebi najbolja investicija” Tako prepravljate svoju podsvijest i mjenjate način na koji doživljavate svoju realnost  i onda se i ona mijenja zajedno sa vama. Adekvatnim coachingom dobijate upute kako.

Da zaključim. Rad sa različitim coachevima u tome pomaže. Jer, u coachingu ne radimo na popravljanju sebe nego na njegovom prihvatanju. Jedna klijentica me je pitala prije nego smo počele raditi. “Kako je coaching je vrsta self care-a? I to je za nju skupo.”

Ne možete ni znati da li je skupo kada nikada niste probali i nije na vašoj self care listi. Nije bio ni na mojoj dok nisam uvidjela njegove benefite kroz različite edukacije. Sada je postao sastavni dio moje mentalne i emocionalne higijene. Jer, coach bez coach-a je kao doktor koji nikada ne ide doktoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wholistic

Ja sam Aida,

Moje najveće i najdraže uloge u mom životu su uloge majke i supruge. Zatim, ja sam wellpreneur*, certifikovani Integrative Nutrition Health Coach.

Kategorije
Da li želiš povratiti energiju?

Preuzmi besplatan Dnevnik ishrane i započni sa promjenom već danas.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Prijava za meal prep online radionicu kuhanja

Popunite formu ispod i očekujte odgovor u roku 24h.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pošaljite upit za radionicu u vašoj kompaniji

Podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zakaži besplatnu uvodnu konsultaciju

Lični podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.