Ljetna salata koja me vraća u jedno davno ljeto.
Ljeto, kada sam provela mjesec dana boraveći na Malti usvršavajući engleski jezik još u srednjoj školi.
Maltežanska kuhinja je kuhinja ukrštanja različitih kultura i kuhinja Bliskog Istoka, Afrike, Italije i kolonijalnog utjecaja Velike Britanije.
Raznolika, šarena, eksplozivna kako okusom i začinima ali i izgledom.
Kao da posmatrate neku ekspresionistički naslikanu sliku koja u vama budi mnoštvo emocija. To vam je Malta.
Salata puna antioksidanasa kako iz bosiljka, tako i iz patlidžana i paradajza. Hladno prešano i organsko maslinovo ulje bogato polifenolima.
Da li ste znali da fenolno jedinjenje u ekstradjevičanskom maslinovom ulju nazvano oleokantal, ima jedinstvene protuupalne karakteristike? Zaslužno je i za gorak okus koje maslinovo ulje stvara u ustima. Tokom posljednjih godina oleokantal je postao interesantan kao spoj koji se javlja u prirodi i ima farmakološke kvalitete. Oleokantal je komponenta koje još ima i u iboprofenu.
Salata od patlidžana i bosiljka
- 2 veća patlidžana
- vezica svježeg bosiljka
- 2 veća paradajza
- 2 čehna bijelog luka
- maslinovo ulje
- aceto balsamico
- so, biber
Patlidžane probušiti viljuškom kako ne bi eksplodirali u pećnici (vjerujte mi imala sam jedno takvo iskustvo) i zamotati ih u papir/foliju.
Peći 20-30 minuta na 200 stepeni.
Kad su patlidžani pečeni izvaditi ih iz pećnice i ostaviti da se ohlade. Zatim, nasjeckati na sitne komade, dodati kockice paradajza bez košpica i sjeckani bosiljak. Na kraju začiniti sa maslinovim uljem, acetom balsamicom, soli, biberom i sjeckanim bijelim lukom. Salatu je najbolje ostaviti nekoliko sati u frižideru kako bi se okusi povezali.
Birajte varijantu aceto balsamica koji je pravi bez karamel boje u sebi. Kupite pravu stvar.😉
Brzo, jednostavno i nešto drugačije.