Da li ste čuli za pojmove FOREST BATHING, EARTHING, GROUNDING?

U čitanju mnogobrojnih knjiga iz domena nutricionizma, psihologije i coachinga ima nekoliko novih  oblasti prilikom brojnih predavanja i edukacija  koje su mi posebno privukle pažnju. Trenutna  situacija  ponovno me vratila na čitanje literature i stručnih studija i fokusiranje na pojedine teme. Mislim da će tek studije i dodatna istraživanja da idu u ovom smjeru i povratku sebi i prirodi.

Da li ste čuli za forest bathing (kupanje u šumi)   i tzv. grounding, earthing, uzemljenje?

Znam, možda zvuči ezoterično, mistično, spiritualno, ali ja sam željela da istražim koliko naučne istine ima u tome. Odrasla sam u porodici (tata inženjer, a mama profesorica biologije i genetičar), gdje su nauka i logika duboko usađene u moju podsvijest i gdje sve posmatram kroz neku prizmu logike i zaključivanja na osnovu činjenica. Odrastala sam uz pojmove “balans elektrolita”  ili “peristaltika crijeva” koje mi je neprestano ponavljala moja mama. Zašto ovo sve govorim i pravim ovakav uvod?

Čisto da budete otvorenog uma i da  istražujete, educirate i motivirate sebe na promjenu. Da nakon svega ovoga izađete i uživate u prirodi, upijate je i povežete se sa njom. Jer, morate priznati da svima nama sada nedostaje priroda i izlazak vani,  pogotovo djeci i da svi čekamo da ovo prođe i odemo negdje u prirodu.

FOREST BATHING

Nova istraživanja, poput studije časopisa Journal of Adolescent Health, koja je otkrila da tinejdžeri koji imaju više pristupa zelenom prostoru imaju tendenciju da budu sretniji . Čitavo naše tijelo konstantno komunicira i djeluje u tandemu s našim okruženjem. Ali kako nas nešto tako jednostavno kao što je “trošenje “vremena vani možda može učiniti zdravijim i sretnijim?

Kada dišete u šumi, udišete koktel bioaktivnih supstanci koje oslobađaju biljke. Jedna od ovih grupa supstanci se naziva terpeni. Obično se nalaze u lišću, borovih iglica, debla i debele kore nekih stabala. Mi apsorbujemo ove gasovite terpene delimično kroz našu kožu, ali posebno kroz pluća. Terpeni se nalaze takođe u žbunju, biljakama, zajedno sa gljivama, mahovinama i paprati. Čak i tanki slojevi lišća na šumskom tlu ih ispuštaju. Dakle, ako ste napolju i vidite bilo kakav materijal od drveta, dobijate dozu terpena.
Šetnja u šumi može biti i vid meditativne aktivnosti kojom umirujete um i aktivirate parasimatički sistem tzv. “rest and digest “.

GROUNDING

Hodanje bosonog, također poznato kao “uzemljenje”,  prešlo je od zaglušujućeg i zaigranog trenda, do znanstveno istražene prakse s nizom izvanrednih zdravstvenih prednosti, poput povećanja antioksidanasa, smanjenja upale i poboljšanja sna. Ovde razbijam mitove i fokus stavljam na prednosti podržane naukom.

Prvo, šta je uzemljenje?

“Uzemljenje” znači hodati bos po zemlji, travi ili pijesku (tj. bilo kojoj prirodnoj površini), sjediti, ležati. Dakle, da biste iskoristili navedene prednosti, možda ćete morati sići s trotoara.

Rane studije pokazuju da zdravstvene koristi dolaze iz odnosa između naših tijela i elektrona u zemlji. Planeta ima svoj prirodni naboj, a čini nam se da bolje radimo kada smo s njom u direktnom kontaktu.
Zemlja je poput gigantske baterije koja sadrži prirodni, suptilni električni naboj – posebnu vrstu energije prisutne u zemlji. Radi sigurnosti i stabilnosti gotovo je sve u električnom svijetu povezano sa zemljom, bilo da je u pitanju elektrana ili vaš hladnjak. To znači termin “prizemljen”, a prizemljenje se odnosi i na ljude. Da li ste ikada pomislili zašto spavate bolje na moru? Sunce, izležavanje na plaži , zemlja učine svoje.  Amerikanci kao uvijek nađu načina da sve komercijaliziraju pa su napravili i podloge za grounding (uzemljenje) na kojima možete spavati i kod kuće. Kad ste električno uzemljeni, kad održavate svoje telo na Zemljinom električnom potencijalu, osjećati ćete se: smirenije, balansirano, manje stresno, manje napeto, imaćete bolji i lakši san.
Sve u svemu, dobro se osjećate.

Mnogi ljudi žive sa svakodnevnim bolovima i stalnim stresom, anksioznošću, depresijom i umorom. Osjećaju se slabo, nisu centrirani, snažni ili čvrsti. Liječnici često ne mogu pronaći uzrok i pribjegavaju propisivanju lijekova koji proizvode nuspojave poput umora, lošeg raspoloženja i glavobolje.
Koje su iscjeljujuće prednosti uzemljenja?
Naučna istraživanja u posljednjem desetljeću pokazuju da naša tijela mogu biti zaštićena i potpomognuta – i da se osjećamo bolje – kada smo električno povezani sa Zemljom.
Smanjena razina upale i boli, smanjeni nivoi stresa, poboljšana cirkulacija…

Termografija: pokazuje smanjenje inflamacije u organizmu nakon spavanja četiri noći na podlozi za spavanje. Napomena:fotografija je preuzeta sa interneta

Osim toga, čak i lagana šetnja može osloboditi endorfine. Konačno, hodanje može postati više od vježbanja; može postati oblik iscjeljenja, uklanjajući naš stres i zamjenjujući ga dobrobiti na fizičkom i mentalnom nivou.
Kao što jedno od istraživanja izvodi zaključak:

«Akumuliranje iskustava i istraživanje uzemljenja, ukazuju na stvaranje jednostavne, prirodne i dostupne zdravstvene strategije protiv hronične upale, koja jamči ozbiljnu pažnju kliničara i istraživača. Čini se da naša živa matrica, sama tkanina tijela, služi kao jedan od naših primarnih antioksidativnih odbrambenih sustava. Kao što objašnjava ovaj izveštaj, sistem koji zahteva povremeno punjenje provodljivim kontaktom sa zemljinom površinom – „baterijom“ za ceo planetarni život – da bi bio optimalno efikasan.»

Da li vam se sve ovo čini pomalo čudnim? Da li ćete se osvijestiti i možda pokušati? Ne znam. Ali, ja ću mu dati šansu samo dok se dočepam jedne livade, šume, a tek mora….
Pa makar ponekad. Razmislite i vi o tome.

*

The effects of grounding (earthing) on inflammation, the immune response, wound healing, and prevention and treatment of chronic inflammatory and autoimmune diseases https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4378297/

Electric Nutrition: The Surprising Health and Healing Benefits of Biological Grounding (Earthing); https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28987038/

The Biologic Effects of Grounding the Human Body During Sleep as Measured by Cortisol Levels and Subjective Reporting of Sleep, Pain, and Stress;

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15650465/

The effect of grounding the human body on mood. Chevalier G.
Psychol Rep. 2015 Apr;116(2):534-42.doi: 10.2466/06.PR0.116k21w5.

Earthing (grounding) the human body reduces blood viscosity-a major factor in cardiovascular disease. Chevalier G, Sinatra ST, Oschman JL, Delany RM.J Altern Complement Med. 2013 Feb;19(2):102-10. doi: 10.1089/acm.2011.0820.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wholistic

Ja sam Aida,

Moje najveće i najdraže uloge u mom životu su uloge majke i supruge. Zatim, ja sam wellpreneur*, certifikovani Integrative Nutrition Health Coach.

Kategorije
Da li želiš povratiti energiju?

Preuzmi besplatan Dnevnik ishrane i započni sa promjenom već danas.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pošaljite upit za radionicu u vašoj kompaniji

Podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zakaži besplatnu uvodnu konsultaciju

Lični podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.