Šta je kimchi?

šta je kimchi

Znate  li šta je kimchi?

Na ovim prostorima generacijama jedemo fermentirane namirnice. Kiseli kupus, kisele paprike… Ali, problem sa kiselim kupusom postao je što sve više ljudi pribjegava kupovini pasterizovanih varijanti gdje se u procesu pasterizacije gube dragocijeni sastojci. Pasterizacija će ubiti sve bakterije i mikroorganizme neselektivno, i one koje su korisne i one štetne. Dakle, da, otklonit će svaki rizik povezan s fermentacijom, ali će također ukloniti korisne probiotike za mnoge namirnice. Pasterizacija uništava i dragocijene enzime. Tako je i sa kimchijem kojeg kupite u prodavnici.

Zašto su dobre fermentirane namirnice?

Fermentacija je metabolički proces kod kojeg uz pomoć prirodno prisutnih enzima bakterije, gljivice i drugi mikroorganizmi pretvaraju prirodne ugljikohidrate kao što su šećeri i škrob u alkohol ili ocat . Fermentacija povrća  započinje laktofermntacijom, metodom očuvanja hrane koja takođe povećava sadržaj hranjivih sastojaka u hrani. Djelovanje bakterija čini minerale u fermentiranoj hrani dostupnijim tijelu. Bakterije također stvaraju vitamine i enzime koji su korisni za probavu. Različite su vrste fermentacije. Ovdje ću prvenstveno spomenuti fermentaciju mliječne kiseline  gdje se gljivice i bakterije hrane  prirodnim šećerima  iz namirnica i na taj način stvaraju probiotike, proizvode za nas neke vitamine B skupine i vitamin K. Unoseći fermentirane namirnice radite na jačanju imunog sistema, jer bakterije mliječne kiseline ponašaju se kao prirodni probiotik. Poznata nam je činjenica da 70% imuniteta počiva u crijevima tzv. GALT sistem. Adekvatnom prehranom pomažemo svom imunom sistemu da stvara zajednicu dobrih bakterija.

Pitate se zašto su bakterije prisutne u crijevima toliko su važne za naše zdravlje? Šta je sa kimchijem?

Otprilike 2000 različitih sojeva bakterija živi unutar nas ili na nama. U stvari, procijenjeno je da bakterijske ćelije nadmašuju broj naših ćelija. Te bakterije služe raznim funkcijama, uključujući razgradnju hrane, metaboliziranje lijekova, detoksikaciju, pomažući na taj način našem imunološkom sistemu da sazri i regulira imuni sistem s vremenom.

Ipak, nisu sve bakterije u crijevima korisne. Prekomjerna populacija nepoželjnih sojeva bakterija može značajno utjecati na naš imunitet.

Standardan način kiseljenja u octu nema iste benefite kao sam proces fermentacije. Mada, jabučni ocat nastao prirodnim procesom fermentacije ali u nepasteriziranoj varijanti ima svakako određene benefite. Jabukovo sirće recimo nastaje u dva stepena fermentacije. Prvo, kvasac fermentira u šećer, šećer u alkohol. Drugi korak obuhvata pretvaranje alkohola u kiselinu i tu proces prestaje. Zbog toga  sirće ima neograničen vijek trajanja. Zato, birajte nepasterizirano jabukovo sirće jer kao takvo ima dodatne benefite. Bijelo sirće je nastalo fermentacijom čistog alkohola i zatim razrijeđeno na nivo sirćetne kiseline na oko 5% alkohola.

Šta je kimchi?

Kimchi je  tradicionalno jelo koje se jede u Koreji i koje sve više  popularano i kod nas. Ali, sve su to pasterizovane varijante i nemaju iste benefite.  Kao što i kiseli kupus iz vrećice nema  benefite koje ima onaj kojeg sami spremimo. Nakon što sam ga probala na jednom putovanju odlučila sam konačno napraviti i svoju inačicu ovog jela.

Radi se od narendanog kupusa, mrkve, crvene paprike u prahu. Možete staviti i chilly ukoliko ga imate, đumbir, bijeli luk. So i biber. Sve su ovo jako bitni sastojci za imunitet!  Vlakna iz povrća. Đumbir sa svojim protuupalnim svojstvima. Kupus koji je bogat vitaminom C. Kapsaicin iz crvene paprike.

Ostavi se nekoliko dana na toplom i tamnom mjestu da fermentira i dobijete čaroliju okusa!

Kimchi recept

  • glavica kupusa
  • dvije mrkve
  • biber
  • đumbir narendani cca.jedan veliki prst (napomena smanjite količinu ukoliko niste ljubitelj đumbira)
  • crvena paprika
  • 4 čehna bijelog luka
  • so, 2% ukupne težine kupusa i mrkve

 

 

Potrebno je uraditi  sterilizaciju tegli.,Poželjno je  smjesu za kimchi  pritisniti nečim teškim i ostaviti malo praznog prostora na vrhu. So iz kupusa i mrkve će izvući vodu tako da će nivo vode porasti. Ostavite minimalno 7-10 dana da fermentira na sobnoj tmperaturi bez prisustva svjetlosti.

Ukoliko želite priprmati zajedno sa mnom ukusne obroke i time uštediti vrijeme i učiniti nešto dobro za svoje zdravlje pridružite mi se na Meal prep online radionicama.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wholistic

Ja sam Aida,

Moje najveće i najdraže uloge u mom životu su uloge majke i supruge. Zatim, ja sam wellpreneur*, certifikovani Integrative Nutrition Health Coach.

Kategorije
Da li želiš povratiti energiju?

Preuzmi besplatan Dnevnik ishrane i započni sa promjenom već danas.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Prijava za meal prep online radionicu kuhanja

Popunite formu ispod i očekujte odgovor u roku 24h.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pošaljite upit za radionicu u vašoj kompaniji

Podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zakaži besplatnu uvodnu konsultaciju

Lični podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.