Šta je zajedničko kiselom kupusu i kimchiju?

šta je kimchi

Znate li šta je kimchi?

Svi mi na ovim prostorima generacijama jedemo fermentirane namirnice. U makrobiotici recimo uz svaki obrok preporučuje se konzumacija fermentiranih namirnica.

Zašto su dobre fermentirane namirnice?

Fermentacija je metabolički proces kod kojeg uz pomoć prirodno prisutnih enzima bakterije, gljivice i drugi mikroorganizmi pretvaraju prirodne ugljikohidrate kao što su šećeri i škrob u alkohol ili ocat . Fermentacija povrća  započinje laktofermntacijom, metodom očuvanja hrane koja takođe povećava sadržaj hranjivih sastojaka u hrani. Djelovanje bakterija čini minerale u fermentiranoj hrani dostupnijim tijelu. Bakterije također stvaraju vitamine i enzime koji su korisni za probavu. Različite su vrste fermentacije. Ovdje ću prvenstveno spomenuti fermentaciju mliječne kiseline  gdje se gljivice i bakterije hrane  prirodnim šećerima  iz namirnica i na taj način stvaraju probiotike, proizvode za nas neke vitamine B skupine i vitamin K. Unoseći fermentirane namirnice radite na jačanju imunog sistema, jer bakterije mliječne kiseline ponašaju se kao prirodni probiotik. Poznata nam je činjenica da 70% imuniteta počiva u crijevima tzv. GALT sistem. Adekvatnom prehranom pomažemo svom imunom sistemu da stvara zajednicu dobrih bakterija.

Pitate se zašto su bakterije prisutne u crijevima toliko su važne za naše zdravlje?

Otprilike 2000 različitih sojeva bakterija živi unutar nas ili na nama. U stvari, procijenjeno je da bakterijske ćelije nadmašuju broj naših ćelija. Te bakterije služe raznim funkcijama, uključujući razgradnju hrane, metaboliziranje lijekova, detoksikaciju, pomažući na taj način našem imunološkom sistemu da sazri i regulira imuni sistem s vremenom.

Ipak, nisu sve bakterije u crijevima korisne. Prekomjerna populacija nepoželjnih sojeva bakterija može značajno utjecati na naš imunitet.

Standardan način kiseljenja u octu nema iste benefite kao sam proces fermentacije, mada jabučni ocat nastao prirodnim procesom fermentacije ali u nepasteriziranoj varijanti ima svakako određene benefite. Jabukovo sirće recimo nastaje u dva stepena fermentacije. Prvo, kvasac fermentira u šećer, šećer u alkohol. Drugi korak obuhvata pretvaranje alkohola u kiselinu i tu process prestaje. Zbog tog razloga sirće ima neograničen vijek trajanja. Molim vas , birajte nepasterizirano jabukovo sirće jer kao takvo ima dodatne benefite. Bijelo sirće je nastalo fermentacijom čistog alkohola i zatim razrijeđeno na nivo sirćetne kiseline na oko 5% alkohola. Recimo kupovina upakovanog kiselog kupusa u prodavnicama nema iste benefite jer je prošao proces pasterizacije pa imajte to na umu.

Kako brzo i jednostavno napraviti nešto fermentirano i na taj način potpomoći svom imunitetu?

Napravila sam dva recepta.

Jedan recept je za običnu kiselu mrkvu jer nju sam  imala na raspolaganju krastavicama nije sezona, i potrebna je samo mrkva.  Zatim, so koja ide 2%  težine mrkve koju spremate za kiseljenje npr. za 1 kg mrkve ide 20 gr soli, i začini. Ja sam stavila biber, bijeli luk, kim, i lovorov list . Umjesto lovorovog lista možete staviti i list hrasta ili grožđa, sve ono što u sebi sadrži tanine jer tanini pomažu da namirnice ostanu hrskave.

Drugi recept je recept sa tvistom koji prvi puta pravim i moram reći da sam oduševljena! Radi se od narendanog kupusa, mrkve, crvene paprike u prahu, a možete staviti i chilly ukoliko ga imate, đumbira, bijelog luka, soli i bibera.Sve su ovo jako bitni sastojci za imunitet! Vlakna iz povrća, đumbir sa svojim protuupalnim svojstvima, kupus koji je bogat vitaminom C, kapsaicin iz crvene paprike…

Ostavi se nekoliko dana na toplom i tamnom mjestu da fermentira i dobijete čaroliju okusa!

Kimchi je inače tradicionalno jelo koje se jede u Koreji i koje sve više dobija na popularnost i u drugim dijelovima svijeta. Nakon što sam ga probala na jednom putovanju odlučila sam sada kada konačno imam vremena  sama napraviti svoju inačicu ovog jela sa sastojcima koji su mi na raspolaganju.

Ukiseljena mrkva recept

  • 1kg mrkve
  • 20 gr soli, zapamtite 2% soli na ukupnu težinu mrkve
  • lovorov list
  • bijeli luk po želji 5-6 čehna,
  • biber u zrnu
  • voda

Voda, so, biber. Vodu pomješati sa soli i zaliti mrkvu.

Ostaviti na toplom i tamnom mjestu nekoliko dana. Kada se počnu pojavljivat mjehurići na površini postupak fermentacije je u toku i sačekajte još malo i možete početi sa konzumacijom.

Kimchi recept

  • glavica kupusa
  • dvije mrkve
  • biber
  • đumbir narendani cca.jedan veliki prst (napomena smanjite količinu ukoliko niste ljubitelj đumbira)
  • crvena paprika
  • 4 čehna bijelog luka
  • so, 2% ukupne težine kupusa i mrkve

Za oba recepta sve slagati u sterilizovane tegle, poželjno je za recept za kimchi da pritisnete nečim teškim i da ostavite malo praznog prostora na vrhu. So iz kupusa i mrkve će izvući vodu tako da će nivo vode porasti. Ostavite minimalno 7-10 dana da fermentira na sobnoj tmperaturi bez prisustva svjetlosti.

Uživajte i znajte da ste konzumacijom ovakvih obroka učinili nešto dobro za svoje zdravlje!

Jedimo hranu,a ne proizvode sada je pravo vrijeme!

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wholistic

Ja sam Aida,

Moje najveće i najdraže uloge u mom životu su uloge majke i supruge. Zatim, ja sam wellpreneur*, certifikovani Integrative Nutrition Health Coach.

Kategorije
Da li želiš povratiti energiju?

Preuzmi besplatan Dnevnik ishrane i započni sa promjenom već danas.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Više energije, manje stresa

Zvuči kao čarobna formula?

Prijavi se na newsletter kako bi svakog ponedjeljka dobila email sa savjetima i materijalima koji će te potaknuti na promjenu.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pošaljite upit za radionicu u vašoj kompaniji

Podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zakaži besplatnu uvodnu konsultaciju

Lični podaci se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.